U Nišu u nedelju protest sa zahtevom za bolje uslove u prihvatilištima za napuštene životinje 1Prihvatilište za pse JKP Mediane u Nišu: Foto privatna arhiva

U Nišu će sutra biti održano protestno okupljanje ljubitelja životinja na kojem će se zahtevati bolji uslovi u prihvatilištima za napuštene pse u Srbiji.

Protest će vbiti održan na centralnom Trgu kralja Milana, sa početkom u 13 časova.

Maja Mitić, koja je u organizaciji skupa, rekla je novinarima da je jedan od zahteva protesta da se novac građana namenjen prihvatilištima za to i koristi.

Ona je kazala da psi u prihvatilištima ne bi bili gladni i imali bi sve veterinarske usluge kada bi sva sredstva završavala za te potrebe, ali da je očigledno da to nije tako.

“Gde onda odlazi taj novac?”, upitala je ona.

Organizatori skupa su pozvali građane da udomljavaju napuštene životinje i da češće posećuju prihvatilišta, kako bi kontrola nad onim što se dešava u njima bila bolja.

Neposredni povod za okupljanje je katastrofalna situacija u prihvatilištu u Boru, gde su pronađeni leševi pasa u hladnjači, a uznemirujuće fotografije i snimci završili u medijima i na društvenim mrežama.

Situacija u prihvatilištu Zoohigijene JKP Medijana u Nišu je nešto bolja, ali ne i dovoljno dobra, rekli su u društvima za zaštitu životinja.

Organizatori očekuju da će mnogi građani doći na protest sa svojim ljubimcima.

Skup je prijavljen policiji.

Pokret mladih Niša podržao protest

Pokret mladih Niša podržao je protest, a posebno zahtev da se novac građana namenjen prihvatilištima za to i koristi, što do sada nije bio slučaj.

Pokret mladih je je saopštio da očekuje od lokalne vlasti Niša da u što skorijem roku precizira lokaciju na kojoj će biti izgrađen gradski azil za napuštene životinje, što najavila pre nekoliko meseci.

U ovoj organizaciji dodaju da nije bila dobra ideja o izgradnji regionalnog prihvatilišta u Gadžinom Hanu jer bi životinje bile daleko, čak 25 kilometara od mreže veterinara i kontrole nadležnih institucija.

Niške vlasti su najavile izgradnju regionalnog prihvatilišta u selu Duga Poljana, u opštini Gadžin Han, ali su nakon protesta žitelja tog kraja i organizacija koje se bave zaštitom životinja prestale o tome da govore.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari