U Novom Pazaru dato tek 16 doza HPV vakcine, u Tutinu nijedna 1Dom zdravlja i hitna pomoć Novi Pazar, Foto: N. Kočović

Za dva i po meseca, otkako je Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru dobio vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), dato je samo 16 doza tog cepiva koje štiti od nekoliko vrsta malignih oboljenja, među kojima je i rak grlića materice.

Još više zabrinjavaju podaci za Tutin, opštinu koja je u nadležnosti novopazarskog Zavoda za javno zdravlje, gde se još uvek niko nije odlučio da primi HPV vakcinu.

HPV vakcina namenjena je devojčicama i dečacima uzrasta od devet do 19 godina, a stručnjaci predlažu da je najbolje da se ona primi u periodu između 12. i 14. godine života.

Doktorka Samra Ljajić objašnjava da je HPV devetovalentna vakcina koja štiti od maligniteta genitalnih organa.

“Ono što je jako bitno jeste da je HPV vakcina indikovana i za aktivnu imunizaciju osoba uzrasta od devet godina i starijih protiv bolesti uzrokovanih HPV virusom prvenstveno premaligne lezije, te karcinoma materice. Jako je bitno da je primaju osobe koje imaju genitalne kondilome”, poručila je Ljajić.

Dodala je da razloga za neprimanje vakcine neme, te da su neželjene reakcije koje se javljaju nakon vakcinacije blage i da uključuju pojavu glavobolje, vrtoglavice, mučnine i preosetljivosti na mestu uboda.

Prema oceni Svetske zdravstvene organizacije vakcina protiv humanog papiloma virusa jedna je od najbezbednijih.

Novi Pazar je jedan od gradova sa najmanjom stopom obuhvata dece obaveznim vakcinama, a zvanični podaci Dečjeg dispanzera pokazuju da je tek 11 odsto dece starosti do dve godine primilo MMR vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubeola.

Načelnica te zdravstvene ustanove Vesna Despotović istakla je da je trend opadanja procenta vakcinisane dece MMR vakcinom počeo da se beleži 2017. godine i da je trenutno, kako je ocenila, poražavajući.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari