U Novom Sadu održan 13. protest protiv nasilja: Roditelji su ispratili decu u škole krijući svoj strah 1Foto: Zajedno za Novi Sad

Protest „Novi Sad protiv nasilja“ održan je danas okupljanjem u Katoličkoj porti, nakon čega su građani prošetali centralnim gradskim ulicama, kroz Zmaj Jovinu do kraja Dunavske.

U Katoličkoj porti, Petar Holik iz Građanskog pokreta „Bravo“, podsetio je da su se Novosađanke i Novosađane okupili po 13. put, zbog nezapamćenog nasilja koje je pogodilo Srbiju u dva masovna ubistva.

– Okupljamo se i jer nasilje ne prestaje. Bahata vlast SNS- a ne samo da ništa nije učinila kako bi se nasilje zaustavilo već ga svakodnevno ispoljava prema pobunjenim građanima, aktivistima, političkim protivnicima, nad institucijama, arhitektnskim spomenicima i prirodom. Ista ta vlast ne čini ništa kako bi povećala bezbednost, na prvom mestu onih najmlađih koji su danas krenuli u školu. Roditelji ispraćaju svoju decu na prve časove krijući od njih strah i neizvesnost“, rekao je Holik.

Kako je dodao, gradonačelnik Milan Đurić koji ništa nije učinio za bezbednost dece i nastavnika u školama, na jučerašnjoj priredbi u školi u Futogu došao je u pratnji ličnog obezbeđenja i deset policajaca.

On je i pitao da li je rezultat sjajnih mera nove resorne ministarke to što se mladići obračunavaju ispred škola, poput one u Futogu gde su poginula dvojica momaka.

Nakon dvomesečnog ćutanja kako dodaje, uputstvo iz Ministarstva u naše škole stiglo je tek prošle nedelje. To je prekasno, baš kao što je prekasno i da se za novu školsku godinu pripreme nastavnici, pedagoško-psihološke službe, školski policajaci i obezbeđenje, prosvetni savetnici i inspektori.

Aleksa Mitrović student Akademije umetnosti u Novom Sadu rekao je da su nam već svima dobro poznata imena onih koji ne žele da dopute promene koje zahtevaju građani.

– Vidim promenu ispred sebe i vidim ljude, mi smo ovde i bićemo ovde, jer nam drugo ne preostaje. Svakog dana čitamo o novom nasilju. A danas je počela škola i bojazan da to nasilje ponovo ne zađe tamo gde nikada ne bi smelo. Moram priznati da se bojim. Ali nismo odustali od svega, od zahteva, čak i ako nije ispunjen ni jedan jedini. Promenu možemo samo zajedno izvesti, a za to će nam biti potrebno i više od naših zahteva – izjavio je Mitrović.

Kako ističe, pre svega, građani se moraju izboriti za nezavisno sudstvo i policiju, te odmah reagovati na tabloidno razvlačenje inspektora koji su otkrili najveću plantažu marihuane u Evrope, Jovanjicu.

U Dunavskom parku okupljenima se obratila aktivistkinja Zorana Crnojević iz Vršca koja je rekla da je pre par nedelja zbog svojih stavova preživela torturu velikog broja pretnji. Obratila se policiji koja je prilikom postupka načila niz propusta.

– Ovakve intervencije policije kada vam je ugrožena bezbednost doprinose porastu nasilja jer se žrtve osećaju nezaštićeno, a nasilnici osnaženo. Institucije nas neće zaštiti, mi moramo sačuvati jedni druge. Ključ je pobuna u svakom gradu i manjoj sredini – rekla je ona.

Organizatori protesta su pokret Srce, stranka „Zajedno“, Građanski pokret „Bravo“, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Omladinsko studentska akcija – OSA, Nova – da se struka pita, Most solidarnosti i Zeleno-levi front.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari