U petak u Beogradu osmomartovski protestni marš za radna prava žena "Uvek na pravoj liniji" 1Foto: Promo/ Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja

Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja najavila je danas da će u petak 8. marta u Beogradu biti organizovan protestni marš za radna prava žena pod nazivom „Uvek na pravoj liniji“.

Okupljanje počinje u 17.30 časova na Trgu Slavija, navode organizatorke, a marš i prateći program počinju u 18 časova na Trgu Slavija.

Nastavljaju se na Trgu republike i završavaju u prostoru „Miljenko Dereta“ na Dorćolu.

„Mi, žene Srbije, suočene sa ozbiljnom krizom u našoj državi, gde su institucije zarobljene, a vlast svakodnevno proizvodi nasilje, 8. marta 2024. godine odlučno stajemo zajedno i solidarno branimo osvojena prava, nastavljamo borbu za punu ravnopravnost i zauzimamo prvu liniju u osvajanju slobode“, ističe se u saopštenju.

Koja ja poruka osmomartovskog protesta?

Dostojanstven rad i platu za život – u jeku ekonomske krize, inflacije i korupcije;

Odbranu ženskih političkih prava dok se nalazimo u krizi demokratije;

Siguran porođaj i reproduktivna prava dok slušamo o rasprostranjenosti akušerskog nasilja;

Protiv sistematskog nasilja u društvu u epidemiji sveopšteg nasilja;

Slobodu misljenja, govora i okupljanja u vreme progona aktivistkinja, novinarki, političarki;

Institucije u službi građanki nasuprot zarobljenih partijskih institucija;

Održivu budućnost i ekološku pravdu – U vreme globalnih sukoba, zalažemo se za prekid ratnih dejstava i pravdu za sve žrtve.

„Stojimo uz žene, autohtone narode i migrante koji su najviše su pogođeni ekološkom nepravdom. Ovim maršom potvrđujemo da ostajemo povezane, hrabre i jedinstvene u našem otporu“, poručuju organizatorke protesta.

Kako zaključuju, posle mnogo godina i mnoštva upućenih zahteva državi ovog puta obraćaju se samo građankama i građanima i pozivaju sve da ustanu u odbranu sopstvenih prava.

„Aktivistkinje i aktivisti, progresivni, levi, zeleni i solidarni političari i političarke, radnice i radnici, sindikalke i sindikalci, novinarke i novinari, svi slobodni ljudi, solidarnost je važnija nego ikad! Samo zajedno možemo da se suprotstavimo kapitalističkoj državi i zajedno braniti naša prava! Stanimo svi na prvu liniju“, ističe neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari