Postojeći broj zaposlenih u Opštinskoj upravi u Pirotu je dovoljan i ne planiraju smanjenje zaposlenih u adminstraciji, ocenjuju sagovornici Danasa. Slična je situacija i u ostale tri opštine Pirotskog okruga. Podsetimo da je Vlada Srbije najavila smanjenje broja zaposlenih u opštinskim administracijama.

Načelnik Opštinske uprave u Pirotu Bogoljub Tošićkaže za Danas da u Opštinskoj upravi trenutno rade 164 radnika, od kojih je 17 radnika na određeno vreme.

– Pre tri godine su bile iste takve mere smanjena broja zaposlenih i tada smo broj zaposlenih smanjili za 10 posto, odnosno 15 radnika je na osnovu socijalnog programa otišlo – kaže Tošić.

Prema njegovim rečima, da bi se utvrdio optimalan broj zaposlenih u opštinskim upravama, neophodno je da se najpre utvrde kriterijumi jer postoje razlike među opštinama.

– Pominje se podatak da na 1.000 stanovnika dolazi jedan radnik zaposlen u Opštinskoj upravi. U našoj opštini to bi iznačilo da imamo 63 radnika. Republika mora da odredi kriterijume oko prijema radnika i veličina opština. U Beogradu imate opštine koje se prostiru na dva-tri kvadratna kilometra, a imaju oko 300.000 stanovnika. U tim opštinskim upravama trebalo bi da radi 300 radnika. To nije u redu. Naša opština po popisu iz 2002. ima 63.000 stanovnika, prostire se na 1.235 kvadratnih kilometara, i ima 71 selo – kaže Tošić.

On je istakao da je smanjen broj zaposlenih u periodu od 2004. do 2008. u Opštinskoj upravi u Pirotu za 53 radnika koji su po raznim osnovama otišli, a u istim periodu su primljena 50 radnika, od kojih su 17 na određeno vreme.

– U međuvremenu su nam dodati neki novi poslovi, kao što je naplata poreza na promet i novi poslovi oko ekonomskog razvoja opštine – kaže Tošići dodaje da 35 radnika do penzije ima još pet godina.

U opštini Bela Palanka u Opštinskoj upravi radi 56 radnika. Predsednik opštine Aleksandar Živković ističe da će biti zaposleno još sedam radnika za rad u Poreskoj upravi i za izradu projektne dokumentacije.

U Opštinskoj upravi Dimitrovgrada radi 64 radnika. Prema rečima predsednika opštine dr Veselina Veličkova, to je dovoljan broj.

U Opštinskoj upravi u Babušnici rade 44 radnika. Načelnik Opštinske uprave Slavica Milićističe da je neophodno da se zaposli još 12 stručnih radnika kako bi normalno funkcionisali organi lokalne samouprave u ovoj opštini.

Za šest sela jedna Mesna kancelarija

– Pošto se u mnogim planinskim selima smanjio broj stanovnika smanjen je i rad Opštinske uprave u pojedinim mesnim kancelarijama. Imamo mesne kancelarije za po pet ili šest sela, kakav je slučaj u Visočkoj Ržani. Iako je meštanima iz pojedinih sela daleko da dolaze do te mesne kancelarije, ove punktove moramo da zadržimo – kaže Bogoljub Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari