Žandarmerija je temelj našeg odbrambenog sistema, rekao je juče ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, nakon vežbe Žandarmerije u nastavnom centru Mitrovo polje na Goču. On je tom prilikom ocenio da su rezultati Žandarmerije u disproporciji sa opremljenošću te jedinice i najavio da je u planu obnavljanje naoružanja.



– Žandarmerija nema radno vreme već radi dok se ne završi posao. Pripadnici ove jedinice nikad se nisu povukli i rekli „ne“ pri obavljanju nekog zadatka – naglasio je Dačić.


Komandant Žandarmerije Bratislav Dikić naglasio je da je cilj jedinice na čijem je čelu da budu „najbolji u svemu“. On je najavio da će pripadnici Žandarmerije dati svoj doprinos i pri angažovanju u mirovnim misijama. Kako je podsetio, zadaci pripadnika jedinice su, između ostalog, obezbeđenje administrativne linije, borba protiv organizovanog kriminala i terorizma, obezbeđenje javnog reda i mira, kao i diplomatskog kora.

Izvođenjem prikaza osposobljenosti u borbi protiv terorizma juče je, inače, obeležena 151 godina od osnivanja Žandarmerije i deseta godišnjica od ponovnog uspostavljanja ove jedinice. Pripadnici Žandarmerije demonstrirali su visok nivo osposobljenosti u suprotstavljanju terorizmu, što je jedan od zadataka te jedinice MUP-a Srbije. Prema improvizovanom scenariju, odredi Žandarmerije iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kraljeva, uz podršku helikopterskih jedinica, uspešno su opkolili i neutralisali ubačenu terorističku grupu. 

Priznanja za polaznike Škole nacionalne odbrane

Beograd – Polaznici 54. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, koji su uspešno završili školovanje, dobiće sutra diplome i oficirske sablje na svečanosti koja će biti održana u Domu Narodne skupštine, najavljeno je juče. Priznanja će uručiti ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik GŠ VS general Miloje Miletić. Usavršavanje je ove godine završilo 30 oficira VS, po jedan oficir iz Austrije, Turske i Crne Gore, kao i dva oficira BiH. Beta

Zajednička vežba vojske i policije

Niš – Pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) izvešće u utorak 28. juna u niškoj kasarni „Knjaz Mihailo“ vežbu „Zajednički poduhvat“, najavio je juče u Nišu zamenik rukovodioca vežbe pukovnik Stojan Batinić. „Prikaz sposobnosti VS i MUP izvešće deo jedinica, prvenstveno one namenjene za izvršavanje zadataka u specifičnim situacijama koje se odnose na suprotstavljanje pretnjama bezbednosti i na pomoć civilnim strukturama u suprotstavljanju unutrašnjim pretnjama bezbednosti“, rekao je Batinić. Beta

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari