U poslednja 24 sata 305 novoobolelih u Srbiji, ukupno 1.476 zaraženih i 39 preminulih 1Foto: Beta/Milan Obradović

U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo još 305 obolelih od korona virusa i osam novih smrtnih slučajeva, saopšteno je danas. Ukupno je do sada 1.476 obolelih od novog virusa i 39 preminulih.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 748 osoba od kojih je 305 pozitivno.

Hospitalizovano je ukupno 874 pacijenata, a na respiratoru je njih 81.

Do danas u Srbiji je ukupno testirano 5.756 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Preminulo je šest osoba muškog pola, i dve osobe ženskog pola. Prosek njihovih godina je 70,75 i kao i kod svih prethodnih žrtava, i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele fatalnom ishodu, navodi se na portalu Covid19.rs.

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da ukoliko se nastave tri dana sa ovakvim brojevima da će svi naši kapaciteti biti popunjeni.

„Samo gvozdena disciplina može da pomogne, samo od nas zavisi. Nemojte da aplaudirate lekarima u 20 časova ako se preko dana šetate i imate kontakata više nego što bi smeli da imate“, naglasila je Brnabić i dodala da ako ne ostanemo kod kuće „nećemo dobiti ovaj rat“.

Prema njenim rečima, ne postoji takav zdravstveni sistem koji može ovo da podnese, ako svaki pojedinac ne bude disciplinovan i odgovaran.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je na redovnoj konferenciji da je više od 70 odsto smrtnih slučejeva starosti preko 60 godina, a da do 39 godina nije bilo smrtnih ishoda.

Prema njenim rečima, smrtnost u Srbiji iznosi 2,64 odsto.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da kreće strmi uspon i da se peta nedelja jasno najavila.

“Sada je pitanje zdravstvene bezbednosti svakog pojedinca u ovoj državi da li će shvatiti da se nalazimo u ozbiljnoj situaciji. Da nismo imali privremene bolnice pripremljene, sada bismo bili u problemu, a i već smo u problem”, naglasio je Kon.

On je dodao i da svako ko napada ove mere taj zapravo radi protiv zdravstvene bezbednosti svih građana.

„Nailazi talas i neće nas mimoići. Rekao sam da je poslednja slamka 24 zabrana kretanja, nije još trenutak za to“, poručio je Kon.

Kon je ponovio da je situacija jako ozbiljna.

„Imamo smrtnost iznad deset odsto što je jako ozbiljno. Onaj ko sada napada i mere i sve što je urađeno, radi protiv bezbednosti građana“, kazao je Kon.

Ocenio je da će mere koje se sada uvode, naknadno pokazati rezultate, kao i da je „umereni optimista“ i da i dalje veruje da će u Srbiji vrh, maksimum epidemije biti „mnogo niži nego drugde“.

Kon je odgovarajući na pitanja novinara rekao i da je skoro polovina zaraženih korona virusom registrovana u Beogradu.

Građani stariji od 65 godina, moći će da kupe namirnice u prodavnicama u subotu, umesto u nedelju što je do sada bio slučaj, a prodavnice će za njih biti otvorene u subotu od četiri do sedam časova, navodi se u saopštenju Kriznog štaba. Pored ove mere saopšteno je još nekoliko novih, kao i pravila koja važe za vikend.

Niška klinika za kardiohirurgiju uputila je 24. marta zvanični predlog „svim relevantnim nadležnim organima“ za korišćenje najsavremenijeg aparata koji za 24 sata može da testira čak 1.200 uzoraka biološkog materijala na prisustvo korona virusa.

Epidemija korona virusa se već u ovom trenutku odrazila na stanje na tržištu nekretnina u Srbiji pa su tako cene stanova pale za oko 20 odsto.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković odbacio je juče kao „laž i politikantstvo“ navode portala Nova.rs da zaposleni u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu nemaju dovoljno zaštitne opreme za lečenje obolelih od korona virusa.

Gojković je danas rekao da su svi mogli da se uvere u stanje u KCV jer su kamere Rojtersa, „najnezavisnije novinske agencije“, puštene u Intenzivnu jedinicu Korona centra kako bi se svi uverili da se tamo radi i postupa po svim standardima koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.