Pripadnici specijalne jedinice češke policije za suzbijanje organizovanog kriminala uhapsili su juče u Pragu šefa srpske filijale međunarodne neonacističke organizacije Krv i čast (Blood and honour) Dragana Petrovića-Bajdu. Tokom istovremene racije na više mesta u Češkoj uhapšeno je, prema policijskim izvorima, desetak neonacističkih aktivista.

Dragan Petrović-Bajda (35) na sajtu organizacije Krv i čast označen kao šef ogranka za Srbiju i BiH sa adresom stalnog boravka u Jagodini, za sebe kaže da je, takođe, aktivista srpske organizacije Nacionalni stroj. Oženjen je Čehinjom i živi u Pragu već nekoliko godina. Više puta je pominjan u medijima po raznim aktivnostima među neonacistima. Organizovao je u Češkoj pre dve godine akcije solidarnosti sa uhapšenim holandskim pripadnicima organizacije Krv i čast, a redovno se pojavljuje na koncertima i drugim skupovima i neonacističkim akcijama u Češkoj i Slovačkoj.

Advokat neonacista Kolja Kubiček tvrdi da je uhapšeno najmanje 28 lica i da je ova racija u vezi s nedavnim koncertom, koji je osuđen u javnosti jer su na njemu otvoreno izražavane i širene rasističke i neonacističke ideje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari