U Predškolskoj ustanovi “Mladost” u Novom Pazaru sprovodi se program inkluzije za decu ometenu u razvoju 1Foto: Pixabay/FeeLoona

U novopazarskoj Predškolskoj ustanovi “Mladost” već desetak godina uspešno se realizuje program inkluzije dece sa smetnjama u razvoju.

Deca su uključena u redovne vaspitne grupe. Direktorka ove ustanove Sabina Hoćanin kaže da u svakoj grupi radi stručni tim koji čine vaspitač, medicinska sestra, jedan od roditelja, glavni vaspitač i stručni saradnik.

– Cilj ovog programa je što uspešnije uključivanje dece sa smetnjama u razvoju u redovan vaspitno-obrazovni rad u grupama – objašnjava direktorka Hoćanin i dodaje da je za sve koji rade sa tom decom, organizovano stručno usavršavanje.

U školskoj 2021/2022. godini, u šest dečijih vrtića, programom inkluzije bilo je obuhvaćeno 46 mališana sa smetnjama u razvoju.

Od tog broja, dvadesetoro dece imalo je mišljenje komisije, a za 26 kojima je potreban neki oblik podrške, obezbeđena je odgovarajuća dokumentacija.

U PU “Mladost” urađeno je 17 inkluzivno obrazovnih planova (IOP) i 29 individualnih, koje svako dete sa smetnjama u razvoju mora da ima, zato što ne može da prati redovni plan i program.

U ovoj ustanovi tvrde, da se svake godine povećava broj dece obuhvaćena programom inkluzije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari