Prema trenutnim cenama energenata i najavama poskupljenja, grejanje će naredne zime odnositi najveći deo kućnog budžeta.

Da će nastupajuća grejna sezona biti znatno skuplja od prošlogodišnje najavljeno je i poskupljenjem struje za oko 10 odsto. Za zagrevanje stana od 50 kvadrata mesečno se potroši od 1000 do 1.500 kilovata, što je mesečni izdatak od 3.500 do 4.500 dinara , u zavisnosti da li se struja štedi, odnosno da li se TA peći pune kada je struja znatno jeftinija. Ništa bolje neće proći ni građani koji stanove zagrevaju na čvrsto gorivo ugalj i drva kojih je u Priboju i najviše. U Priboju kubik drva prodaje se po 30 evra, ali kako se primiče grejna sezona dobavljači najavljuju poskupljenja, dok je tona štavaljskog uglja, sa prevozom do kuće, 75 evra. Retko koje domaćinstvo može zagrevati stan od 60 kvadrata bez osam kubika drva i bar tonu-dve uglja.

Sudeći po najavama iz FAP- DOO Stana, glavnog distributera toplotne energije u Priboju ove zime najgore će proći oko 2000 korisnika centralnog grejanja, škole, vrtići kao i FAP. Zbog neizmirenih obaveza za mazut, nenaplaćenih potraživanja za grejanje i od domaćinstava i od privrednih subjekata, teško da će zimu provoditi u toplom prostorijama najavljuju u DOO Stanu.

– Mi većsada „Jugopetrolu“ za mazut dugujemo oko 25 miliona dinara i ako sav ovaj dug da izmirimo neizvesno je da li će nam Jugopetrol dati mazut za ovu grejnu sezonu. Korporacija FAP a.d. u čijem sastavu je distributer toplotne energije je u restrukturiranju i ne primaju se naše menice i nećemo moći da nabavimo mazut. Ima nagoveštaja da će opština za jednu količinu mazuta obezbediti garancije, ali to ne rešava nabavku mazuta za celu grejnu sezonu. Mazut je izuzetno mnogo poskupeo i da se izmire sve ove obaveze, biće teško, ističe direktor FAP DOO Stan Zoran Spajić. On dodaje da sa sadašnjom cenom mazuta od 46 dinara po kilogramu, koja se stalno menja i grejanja po kvadratu u Priboju od 44 dinara teško mogu da pokriju troškove.

– U Užicu je grejanje bilo 47 dinara i podignuta je cena za osam odsto. Mi nismo ove godine korigovali cene ali verovatno će Upravni odbor doneti odluku o povećanju cena, ali ni to ne rešava problem. Pa mi ni sa 44 dinara nismo u mogućnosti da naplatimo dugovanja. Ovo je siromašna opština . I sa 60 dinara po kvadratnom metru ne mogu da se nadoknade troškovi za mazut. Nama u decembru i januaru treba 60 cisterni mazuta koje po sadašnjim cenama koštaju 60 miliona dinara. Za oktobar i novembar nemoguće je ostvariti 60 miliona, ni slučajno. Ne možemo ni 30, kategoričan je direktor Spajić. Potraživanja DOO Stana od pravnih i fizičkih lica su veća od 100 miliona dinara. Građani duguju više od 20 miliona građani. „Imamo 400 izvršnih presuda. Ali od toga ništa. Šta da plenimo, televizor, šporet … I pored obećanja da će nam opština pomoći, mi možemo da grejemo oktobar i novembar , ali kritično će biti u decembru i januaru. Tačnije, neizvesno je da li će grejanja uopšte biti onda kada je i najpotrebnije, upozorava Spajić. Prema njegovim rečima, situacija se može promeniti samo ako država na neki način pomogne ili „Jugopetrol“ odluči da, pošto grejna sezona odmakne, mazut prodaje na odloženo plaćanje. „U protivnom grejanja najverovatnije tokom ovih meseci neće biti „, ponavlja naš sagovornik.

Direktor Spajićnaglašava da je remont kotlarnice u toku i da će izvođačbeogradska firma „Odžačar kotlo remont“ za desetak dana završiti posao. Blagovremeno će izvršiti tople i hladne probe, a grejanja biti u oktobru i novembru, ali kasnija isporuka toplotne energije je neizvesna. Sudeći po izjavama prvog čoveka u DOO Stan mnogi će ove zime u Priboju cvokotati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari