U privatnom sektoru više od pola zaposlenih radi prekovremeno za džabe 1Foto: Pixabay/SnapwireSnaps

Na Instagram stranici „Pobuna Srbije“ objavljeni su statistički podaci o prekovremenom radu zaposlenih u privatnom sektoru.

Postala je praksa da se u preduzećima zbog povećanog obima posla, ali i zbog nedostatka radnika, na poslu radnici zadržavaju duže od 8 sati, navodi se, između ostalog, na Instagram profilu tzv. Udruženja za buđenje želje za slobodom.

Od oko 1,3 miliona zaposlenih u privatnim preduzećima, izvesno je da njih oko 715.000 rade prekovremeno za džabe. Svakodnevno se u džepove poslodavaca po ovom osnovu slije oko 500.000 evra.

Oko 64 odsto radnika u privatnom sektoru svakodnevno ostaje duže na poslu u proseku 45 minuta, ali samo 14 odsto njih za prekovremeni rad bude i plaćeno.

https://www.instagram.com/p/Bvz1UcGh9tF/

Ispitivanje je rađeno na uzorku od 4.270 radnika iz šest najvećih gradova Srbije, u periodu od 2. februara 2018. do 24. marta 2018. i drugi put od 09. januara 2019. do 18. marta 2019. godine. Rezultati su skoro pa identični.

„Pobuna Srbije“ ističe da poslodavci koriste strah zaposlenih od otkaza, ali i nepoznavanje zakona o radu od strane radnika, kako bi ih naterali da rade svakodnevno prekovremeno bez naknade.

 

U privatnom sektoru više od pola zaposlenih radi prekovremeno za džabe 2
Foto: Pixabay/FirmBee

Zakonom o radu predviđeno je da je na „(pismeni) zahtev ili odluku poslodavca“ zaposleni dužan da radi duže od punog radnog vremena usled više sile, iznenadnog ili neplaniranog povećanja obima posla.

Zaposleni prema članu 108 Zakona o radu, ima pravo na uvećanu zaradu, najmanje u visini od 26%. Zakon jasno ističe da zaposleni koji ne pripadaju ugroženim kategorijama (maloletni, trudnice i dojilje i radnici kojima je uvedeno skraćeno radno vreme) dužni su da rade prekovremeno na zahtev poslodavca samo u izuzetnim situacijama (usled više sile, iznenadnog ili neplaniranog povećanja obima posla) ali je ovaj rad ograničen u pogledu dužine na 4 sata dnevno odnosno 8 sati nedeljno.

Poslodavci takođe koriste, internet i mogućnost rada od kuće za „krađu besplatnog“ radnog vremena.

Sve u životu može da se nadoknadi, ali izgubljeno vreme ne.

„Iskoristite vaše slobodno vreme za kvalitetne sadržaje, a tu mislimo pre svega na vas same i vama drage ljude. Svako zaslužuje vreme za odmor, rekreaciju, učenje, druženje, zaljubljivanje, vaspitavanje dece… Mnogi poslodavci imaju vremena i novca za putovanja, stanove, automobile… Sve od ukradenog vremena radnika koje su pretvorili u novac i extra profit. Čuvajte i naplatite svoje vreme dragi radnici. STOP NEPLAĆENOM PREKOVREMENOM RADU!!!“, navodi se u Instagram objavi stranice „Pobuna Srbije“.

Ugostitelji i građevinci najviše rade prekovremeno

Prekovremeno najviše rade radnici u ugostiteljstvu, građevinarstvu i saobraćaju, ali ih polako sustižu i radnici u administraciji i bankarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.