U Prokuplju obeležena 23. godišnjica od NATO bombardovanja 1Prokuplje Foto: Wikipedia

Uz državne i vojne počasti, polaganjem venaca na spomen obeležje stradalima u ratovima 1990. do 1999. godine u centru grada danas je Prokuplju obeležena 23. godišnjica NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Vence i cveće položile su delegacije Vojske Srbije, Policije, Topličkog upravnog okruga, Grada Prokuplja, udruženja i boračkih organizacija i rodbina poginulih.

„Danas je još jedan u nizu datuma u našoj istoriji kada smo na veliko iskušenje odgovorili ponosno u borbi za opstanak našeg naroda i očuvanje svojih korena“, rekao je pred spomenikom zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroslav Antović.

On je podsetio da su na današnji dan oko 20 sati na prokupačku kasarnu pali prvi NATO projektili i prva žrtva, vojnik Boban Nedeljković.

„Bilo je to 78 dana stalnih eksplozija, spaljenih kuća, razrušenih mostova, vesti o poginulima na ratištima, dani kad smo sanjali o tome da neše nebo ponovo bude slobodno“, rekao Antović i dodao da je tada na Srbiju bačeno 420.000 projektila i skoro 40.000 kasetnih bombi, a da je ubijeno 2.500 ljudi.

Pred spomenikom poginulima u NATO intervenciji parastos je služilo sveštenstvo crkve Sveti Prokopije.

U umetničkom delu programa učestvovali su crkveni hor „Sveti Prokopije“ i učenici prokupačke Gimnazije i Osnovne škole „9. oktobar“ koji su govorili stihove Živojina Rakočevića i Dobrice Erića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari