U Prokuplju svečano obeležen Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu 1Prokuplje Foto: Wikipedia

U Prokuplju je polaganjem venaca na spomen obeležje palim borcima u NOB-u od 1941- 1945 godine obeležen 9. oktobar 1941 – dan prvog oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović rekao je da je ovo i dan za sećanje na „sene znanih i neznanih junaka, koji su dali svoje živote za slobodu Toplice i Srbije“.

On je podsetio da je Prokuplje prvi put u Drugom svetskom ratu, oslobođeno na današnji dan 1941. godine. „Tog dana partizani iz Toplice organizovali su oružani napad na Prokuplje kako bi oslobodili svoje drugove i simpatizere zatočene u nemačkom zatvoru“, kazao je Aranđelović.

Takođe je podsetio da je Toplica svoju slobodu u Drugom svetskom ratu platila s 30.000 života i dala 20 narodnih heroja Jugoslavije.

Na spomenik oslobodiocima vence su položile delegacije Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović sa saradnicima, kao i delegacije boračkih udruženja i organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari