U Prvoj beogradskoj gimnaziji otvoren Mejkers lab 1Foto: Miloš D. Živojinović

Nakon otvaranja šest Mejkers labova u školama i gradovima širom Srbije – u Čačku, Vršcu, Leskovcu, Zaječaru, Knjaževcu i Ruskom Krsturu, na red je došao i Beograd.

 

Otvaranjem Mejkersa u Prvoj beogradskoj gimnaziji, više od 1.000 đaka u ovoj školi, dobilo je prostor u kom se uči, istražuje, konstruiše, koriste se alati i deli znanje iz naučno-tehnoloških oblasti, preduzetništva, timskog rada i još mnogo toga potrebnog za zanimanja 21. veka.

Zajedno sa svojim nastavnicima učenici će moći da izvedu sve – od održavanja debata, istraživanja, skupova na temu nauke i tehnologije, kao i da koriste celine namenjene za digitalnu fabrikaciju i obradu različitih materijala za redovnu nastavu, dodatne programe kao i za festivale nauke širom Srbije.

Povodom otvaranja novog Mejkers laba u Prvoj beogradskoj gimnaziji okupili su se pored predstavnika Grupe za obrazovanje i nastavnici, đaci, predstavnici školske uprave i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Prisutnima su se obratili Aleksandar Andrejić direktor Gimnazije, Nataša Majstorović, nastavnica informatike i koordinator Mejkers laba, Vukašin Grozdić, državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija kao i predstavnici Grupe za obrazovanje – dr Marjana Brkić. v.d. direktora Centra za promociju nauke, Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji i Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Nastavnik fizike i koordinator Mejkers laba Čedo Škorić i učenik Pavle Stanojević su demonstrirali neke od eksperimenata i podelili zadovoljstvo stvaranjem novih uslova za zajednički napredak i rast, kako učenika tako i nastavnika..

Nakon toga nekadašnji đak generacije Mihailo Mirković (osvajač olimpijske medalje iz hemije koji ima i patente u oblasti hemije), a sada student treće godine Tehnološko-metalurškog fakulteta, održao je kratko naučno-popularno predavanje i objasnio zašto se rado posvećuje radu sa učenicima gimanzije koju je pohađao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari