U Radnoj grupi za aerozagađenje i predstavnici Puteva Srbije 1Foto: Aleksandar Roknic

Premijerka Ana Brnabić najavila je prošle nedelje da će biti formirana međuresorna grupa koja će se baviti unapređenjem kvaliteta vazduha. Sudeći po odluci objavljenoj u Službenom glasniku, Vlada nije formirala novu radnu grupu već je samo imenovala nove članove u telo koje je već bilo formirano 2020. godine. Među njima nalaze se i predstavnici Puteva Srbija.

Početkom 2020. godine Vlada je obrazovala Radnu grupu za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha u Republici Srbiji.

Kako je navedeno, „zadatak Radne grupe je da prati, analizira i razmatra najvažnija pitanja u oblasti zaštite vazduha od zagađenja u Republici Srbiji“.

Na čelu Radne grupe bila je premijerka Ana Brnabić, dok su članovi bili tadašnji ministri, sekretari, i predstavnici stručnih ustanova.

Prema poslednjoj odluci, na čelu ovog tela i dalje je premijerka, a funkcije članova su ostale iste samo su se imena promenila.

Tako je sada umesto nekadašnjeg ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana u ovom telu ministarka Irena Vujović. Pored nje članica Radne grupe je i nova ministarka energetike Dubravka Đedović, kao i Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja.

U ovom telu su još Miloš Popović, šef Kabineta predsednika Vlade, kao i savetnice predsenika Vlade Aleksandra Radinović, i Jelena Simović.

Pored njih deo radne grupe su i državni sekretari, pomoćnici i predstavnici više ministarstva, uključujući i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Članovi su takođe i Stefan Simeunović, v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda, Andrej Šoštarić, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U Radnoj grupi se nalaze i predstavnici Javnog preduzeća „Putevi Srbije” – Milorad Karić, pomoćnik direktora, i Mimoza Jeličić, rukovodilac Odeljenja u Javnom preduzeću ,,Putevi Srbije”.

Premijerka je prošle nedelje najavila da će u radnoj grupi biti i gradonačelnici najvećih gradova.

Svoje predstavnike imaće međutim jedino Beograd.

U Radnoj grupi biće gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, Miroslav Čučković, gradski menadžer grada Beograda, Ivana Vilotijević, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, i Nina Jandrić, sekretar Sekretarijata za energetiku grada Beograda.

Radna grupa za unapređenje kvaliteta vazduha formirana je 2020. godine. Osim saopštenja da je ovo telo osnovano nije moguće naći nikakve informacije o tome šta je zapravo radilo.

Kako su za Danas prošle nedelje rekli predstavnici ekoloških udruženja, mnogo važnije od formiranja radne grupe je da se primene postojeći propisi i dokumenta.

Među njima se izdvaja Program kvaliteta vazduha u Srbiji do 2030. godine, koji je prošao javnu raspravu ali još nije usvojen.

Profesor na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević kazao je da je Srbiji više od radne grupe potrebno da primeni ono što je sama donela.

– Stvari su prilično jasne. Jedino što dokument u kome je sve jasno, a radi se o Planu kvaliteta vazduha, Vlada neće da usvoji. Ovaj dokument ima i akcioni plan, koji eksplicitno navodi neophodne mere, ko je odgovoran za njihovu implementaciju, kakvi su efekti i koliko je sredstava potrebno. Kada bi se usvojio taj plan, uloge bi bile jasno podeljene – rekao je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari