U ratno vreme Dečani su predstavljali tapiju srpstva u Metohiji 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

List Vreme je na današnji dan pre 80 godina pisao o manastiru Dečani ističući njegovu materijalnu, ali i još bitniju, duhovnu vrednost za srpski narod. U listu Pravda istog dana navedeni su saveti mladim majkama za odgoj dece.

List Vreme piše o veličanstvenom izgledu manastira Dečani i divljenju svakoga ko bi se našao u njegovoj blizini.

„U prisoju gorostasnih planina, u dnu Metohije, okružuju gorostasni zidovi, pirgovi, zvonici i konaci divnu zadužbinu svetoga kralja Dečanskog“, opisuje list Vreme.

U ratno vreme Dečani su predstavljali tapiju srpstva u Metohiji 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Pored osobenog arhitektonskog sklopa crkve, mermera koji isijava svu njenu čistotu i ukrasa koji su uklesani u tom mermeru, ipak poseban trag na duši svakog čoveka ostavlja njena unutrašnjost.

„U prostranoj crkvi su blještavi kandelabri, ikonostasi, freske i mramorni sarkofazi ktitora i patrijarha, prvih ljudi srednjevekovnog srpskog gospodstva, gospode i gospodičića“, dodaje list Vreme.

Kako novinar lista Vreme kaže, dok on uživa u razgovoru sa ktitorom manastira u dvorištu, iz blizine se čuju uzdasi oduševljenja prolaznika i posetilaca, uz nezaobilazno „Mašala, mašala“.

„Jedna visoka ličnost uveravala me je da je ovo tapija srpstva u Metohiji. Da, to je zaista dokument visoke materijalne kulture iz davnina, ali iz ove crkve zrači širom ove prostrane kotline i daleko iza brda duhovna snaga srpskog svetitelja. To je, verujem, trajnija tapija srpstva u Metohiji“, ističe ktitor manastira episkop Mitrofan za list Vreme.

Prema rečima episkopa Mitrofana, ima dana kada noga čoveka pravoslavne veroispovesti ne kroči preko praga crkve, ali ne i dana da musliman ili katolik, sa kečetom na glavi od pre dvesta ili trista godina, ne dođe i traži isceljenja bolesti i pomoć u nevolji.

Celokupno izadnje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

U listu Pravda istaknuti su saveti o odgoju dece, u kojima je mladim devojkama napomenuto da decu treba negovati, kao i da je potrebno da se obrati pažnja na sve sitnice tokom rasta deteta.

U ratno vreme Dečani su predstavljali tapiju srpstva u Metohiji 3
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

„Deca pre jela ne smeju piti vode, jer im to uzima apetit. Slatkiše i čokoladu pre jela takođe ne treba uzimati“, savetuje list Pravda.

Kao opasnost navodi se i boravak dece u istoj prostoriji sa kućnim ljubimcima jer mogu da progutaju dlaku i zaraze se nekom teškom bolesti. Umesto u kući, životinje treba da se čuvaju u dvorištu.

„Ako imate baštu ili prostrano dvorište, onda možete držati domaće životinje jer ih deca vole i raduju se njima, ali ih ne treba pustiti suviše blizu njih. Jer dok su deca mala treba u njima razvijati ljubav prema životinjama“, piše u listu Pravda.

Dečja soba trebalo bi da bude prostrana, tako da deca imaju dovoljno mesta za igru.

„Osim ormana za rublje i odelo, u sobi treba da bude i orman za igračke, mali, nizak sto i iste takve stolice“, savetuje list Pravda.

Osim o prostoru u kojem deca borave, mlade majke treba da brinu i o tome da deca uvek budu obučena u skladu sa godišnjim dobom kako im ne bi bilo suviše toplo ili suviše hladno, kao i o tome da deca ne idu pogurena.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari