U šabačkoj bolnici izvedena prva laparaskopska operacija tumora nadbubrežne žlezde 1Foto: Sasin Tipchai / Pixabay

U Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu prvi put je izvedena laparaskopska operacija tumora nadbubrežne žlezde. Plan je da ova hirurška neinvazivna procedura postane redovna, što će biti od velikog značaja za pacijente, koji zbog ove operacije neće morati da putuju u Beograd.

“U odnosu na klasičnu operaciju, ova procedura je komotnija za pacijenta, gubitak krvi je minimalan, oporavak je brži, postoperativni bol je manji, skraćeno je vreme hospitalizacije”, kazao je dr Branislav Rovčanin, klinički asistent sa Klinike za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije (KCS) u Beogradu.

On je sproveo proceduru u prisustvu šabačkog endokrinog hirurga dr Milana Grujića, objavila je šabačka Opšta bolnica.

“Radi se kroz četiri radna porta veličine jedan centimetar, bez otvaranja trbušne duplje. Već sutradan, pacijent je sposoban za obavljanje aktivnosti, za unos hrane, za kretanje, a ako postoperativni tok ide dobro, već posle dva dana ide kući“, objasnio je Rovčanin.

Napominje da se ova operacija u svetskim centrima radi samo na univerzitetskim klinikama, a da će njenim uvođenjem u šabačku bolnicu, biti podignut kvalitet zdravstvene usluge.

U šabačkoj bolnici izvedena prva laparaskopska operacija tumora nadbubrežne žlezde 2
Dr Milan Grujić i dr Branislav Rovčanin, Foto: OB Šabac

“Budući da bolnica u Šapcu ima endokrinog hirurga dr Milana Grujića koji je kod nas u KCS prošao edukaciju, pacijenti će imati savremeni vid lečenja, ravan onome u Beogradu. Uvođenje ove procedure za dr Grujića neće biti ništa novo, zato što on već radi laparaskopiju i zato ne sumnjam da će on ubrzo potpuno samostalno izvršavati ovu procedure”, istakao je Rovčanin.

Dodaje da je reč o savremenoj i sofisticiranoj vrsti hirurgije koja se godinama primenjuje u KCS i predstavlja najbolju metodu izbora za lečenje tumora nadbubrežne žlezde.

“Ovom vrstom hirurgije se i u Beogradu bavi mali broj ljudi, a doktor Rovčanin je jedan od njih. Iako mlad po godinama, on je već doktor nauka i asistent. Meni je nesebično pomagao i mislim da ne bih uspeo da uradim blizu 200 operacija štitaste žlezde da nije bilo njegove pomoći. Zaista je privilegija što je ovd”, kazao je dr Milan Grujić.

Inače, saradnja šabačkih lekara sa dr Branislavom Rovčaninom traje već pet godina, a uvođenje laparaskopske operacije nadbubrežne žlezde trebalo je da bude realizovano još pre dve godine, ali je pandemija kovida 19 to odložila.

U Šapcu će se nastaviti sa operacijama nadbubrežne žlezde laparaskopski, u saradnji sa beogradskim stručnjakom, a u planu je da u narednom periodu ovu operaciju ubuduće samostalno obavlja dr Milan Grujić.

Tumori nadbubrega podmukla bolest

Kako je objavljeno, tumori nadbubrega su mnogo češći nego što mi mislimo i znamo. Ima nekarakteristične simptome, odnosno simptomi ne upućuju na oboljenja nadbubrega, već to može biti i povišen krvni pritisak, poremećaj regulacije šećera u krvi, retko kada postoji osećaj bola ili prisustva neke mase u trbuhu. Ovakvi nekarakteristični simptomi se utapaju u neka od najčešćih oboljenja, pa je zato neprepoznata i najčešće se otkriva u stadijumu kada je bolest već odmakla.

“Tokom kovida 19 imali smo jako veliki broj novootkrivenih slučajeva pošto je snimanjem pluća slučajno primećeno uvećanje nadbubrežne žlezde. Inače, ne mogu se svi ljudi sa tumorom nadbubrega operisati laparoskopski. Ovom metodom može da se reši između 85 do 90 odsto slučajeva” objašnja dr Branislav Rovčanin.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari