U saobraćajnim nezgodama poginulo 250 biciklista 1Foto: Udruženje građana biciklistička inicijativa (Arhiva)

Od 2016. do 2020. godine u Srbiji je u saobraćajnim nezgodama poginulo 250 biciklista, što je osam odsto ukupno poginulih u saobrajaju, a 7.429 osoba je povređeno na biciklu, saopštila je danas Agencija za bezbednosst saobraćaja.

U Srbiji godišnje u saobraćajnim nezgodama, u proseku, pogine oko 50 biciklista i bude povređeno njih oko 1.500, a prema istraživanjima Agencije, od 2016. do 2020. godine, biciklisti su najugroženiji u periodu od juna do avgusta, kada ih ogine u proseku više od 25, dok ih 900 biva povređeno.

Podaci ukazuju da je najviše nastradalih biciklista sredom, petkom i subotom, a najviše povređenih je petkom. Na osnovu detaljnije analize, zaključak je da najviše biciklista nastrada u saobraćajnim nezgodama sa najmanje dva vozila, pri čemu jedno od vozila skreće ili prelazi kolovoz ili ih motorno vozilo sustigne i obori.

Agencija podržava asocijaciju „Sport za sve“ koja u Beogradu tradicionalno organizuje biciklijadu i za učesnike ovogodišnje manifestacije obezbedila je kacige, svetla za bicikle, svetloodbojne prsluke i trakice, kao i razne edukativne materijale.

Biciklijada će biti održana u nedelju, 30. maja, a skup učesnika je na šetalište „25. maj“ od 11 časova Cilj Agencije za bezbednost saobraćaja je zajednička promocija bicikla kao načina transporta i podsećanje svih učesnika u saobraćaju podsetimo na važnost međusobnog razumevanja, poštovanja propisa i bezbednog ponašanja, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari