U sindikatu Sloga nezadovoljni položajem žena u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, saopštili su danas, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, da izražavaju duboku zabrinutost i nezadovoljstvo položajem žena u radnoj sferi i društvu.

„U Srbiji, radno zakonodavstvo ne podržava adekvatno žene, zbog čega su izložene različitim oblicima nasilja, kako na radnom mestu, tako i u domaćinstvu“, navela je „Sloga“.

Dodaje se da je „situacija više zabrinjavajuća kada se ima u vidu broj žrtava porodičnog nasilja i femicida od početka godine“.

Žene u Srbiji, kako je taj sindikat ocenio, obavljaju najteže i najslabije plaćene poslove, posebno u industriji motanja kablova i tekstila.

„U ovim industrijskim granama, ako ih tako uopšte možemo nazvati, radnice su izložene ekstremnim uslovima rada. To ponekad uključuje i zabranu korišćenja toaleta, što ih primorava na nošenje pelena. U poslednje vreme suočavaju se i sa zastrašivanjem od strane poslodavaca da ne koriste bolovanja. Ova praksa je već dovela do tragičnih slučajeva umiranja radnica“, navela je „Sloga“.

Ističe se da „najveću odgovornost za ovakvo stanje snosi država i aktuelna vlast, koja građane Srbije tretira kao podanike i jeftinu radnu snagu namenjenu za eksploataciju“.

„Ovakav surovi odnos prema radnicima je neprihvatljiv i zahteva hitnu promenu“, zahteva „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari