U školama haos zbog zaključivanja ocena: Šta su rekli Vlada i Ministarstvo, a šta su razumeli prosvetari?

Ostavite komentar


  1. Po važećim pravilima za izvođenje završne ocene iz nekog predmeta je da je ona aritmetička sredina svih dobijenih ocena iz tog predmeta u toku školske godine.
    Postoji i uslov minimalnog broja ocena koji je sada kod većeg broja učenika neostvariv.
    I koliko ja shvatam, vlada je prporučila da može neka ocena da fali i da se predlog ocene utvrdi sa onim ocenama koje su već date.
    Ako takav predlog zaključene ocene ne odgovara učeniku on može da se prijavi da je popravi, ali je pitanje koliko je to moguće sa samo jednom ocenom.
    Suludo bi bilo da se sad upišu dve tri petice kako bi se srednja ocena popravila.

    Ali ovde je sve moguće. Pa i ovo da se stavi formulacija „korisne“ ocene koja je stvarno katastrofalna.
    Normalno je da je svakom učeniku ocena više „korisna“.
    Da je što manje nedovoljnih ocena „korisno“ i za nastavnike.

  2. Значи-сада нисмо добро укапирали?! Хм.

  3. Opet deca pod stresom, a i roditelji! A sta ce biti sa nedovrsenim gradivom?! Kada i kako ce biti nadoknadjeno?

  4. Škole lepo da obaveste Ministarstvo da nije moguće zaključiti ocene u tako kratkom roku i da će iste biti zakljucene u sklafu sa realnim mogućnostima, a za to vreme nastavnici da nastave sa nastavom po planu, bez evidentiranja prisustva ucenika. Ionako ne u ovoj nakaradnoj odluci Vlade ostavljena mogućnost da učenici slusaju dodatnu nastavu i da popravljaju ocene po ličnoj proceni, itd.

  5. I dok se mi ovim bavimo po nastavnikom i roditeljskim grupama, država ide u ponor a mi nemamo kad da primetimo. To im je i bio cilj.

  6. Za svaku ocenu koja je na „klackalici“ pitati Vučića da odluči.

  7. Koja budala je donela odluku da se skrati skolska godina i zbog cega?

  8. Ovo postaje nepodnošljivo po svim pitanjima i svim resursima . A na ruku im ide upravo narod koji je takav kakav je, da ne kažem tužnije.

  9. Ma svima zaključiti petice, kad je cirkus neka bude cirkus do kraja.

  10. Slazem se sa @Mira. Idemoooo!!!!!
    Evo cak ne mora bas svima, nek onima ciji roditelji ne jure nastavnike za ocene zqrad „prosperiteta i bolje buducnosti svog deteta“ zakljuce ocenu manje, a onima ciji roditelji kukaju i mole, jer „nastavnici ne razmeju, dete sve to zna“ lepo zakljuce „korisne“petice „.
    Svima super! Pa lepo kad nam deca utvrde to sto ih ovim ucimo, da se prebrojimo kome je lepo

  11. Najbolje bi bilo da svako sebi upiše željenu ocenu….svakako nije bitno ko je koliko pametan,već samo čiji je ko.

  12. Ne trebaju deci diplome niti ovom narodu skola…..rijalitija I plasticnih pevaljki,kontraverznih biznismena za modele I kraj price.

  13. predsednik svima poklanja po nesto …mladima 100 e penzionerima vaucere za banju a sada idjacima ocenu vise…napredno . treba pokazati narodu da ne treba aditi i uciti drzava sve obezbedjuje

  14. Bas je glupo sto prekidaju godinu ovako rano! Nisu zavrsili sa programom sto su trebali da uce tako da ce im sledeca godina biti jos teza. Decu u skoli i ovako slabo uce jer uvek ima nesto prece od nastave. Skolstvo nam je razoreno zadnjih 20.godina. Jednostavno kao da moraju da otaljigaju predavanja. Deca u skoli su bahata i vecina nevaspitana. Treba vratoti kao sto disciplinu iz 70-tih godina i svi da nise kecelje ili uniforme. Dati uciteljima vise vlasti itd.jer je ucitelj najbitniji u skolovanju dece.

  15. Skole su pretjerale sa programima djeca su previse opterecena hitno smanjiti gradivo.Sta nas briga koliko Australija ima ovaca oni ne znaju da postoji Balkan ni bilo sta drugo.Sve je u programu pretjerano djeca idu u skolu sa strahom od ocijena toliko da djeluje strah na zdravlje djece

  16. Znam djecu koja dobiju bol u stomaku kad krecu u skolu.Smanjite gradivo previse su optereceni i smanjite predmete

  17. Svima nam je zao zbog uzasa koji se dogodio u skoli…Isti uzasan cin se dogodio na ulici, u parku…Nije resenje ukinuti nastavu pre roka…Nista se time ne postize…Uvesti neke druge mere a ne prekidati nastavu…Nasa deca su precesto na onlajn nastavi…Kakvo znanje mozemo od njih ocekivati…

  18. Nema „klackalice“ postoji prosecna ocean ispod koje se ne sme ici I veca ocean od proseka I najveca koja je dobijena tokom godine.

  19. Bol u stomaku od kratkih majci i spustenih pantalona,glava ih boli od mobilnih telefona,gradivo je tesko jer ne spavaju,pa dremaju na casu i ne slusaju predavanje. Nekad se ucilo po deset stranica jednog predmeta bez slika,a sad imaju slikovnice za udzbenike.Vratiti gradivo iz 70-tih!!!!

  20. Ne znam zasto se svi prave blesavi, ili se mozda ne prave. Ako sam ja kao laika razumela, ne znam sta nije jasno. Sestog kraj godine, ocene se zakljucuju, ali postoji mogucnost dopunske nastave, i ko zeli da popravi ocenu, moze do dvadesetog. Produzeni boravak je takodje do dvadesetog. I ne znam sta nije jasno, osim ako je neko ogranicen

  21. Pa ne uči se valjda za ocenu, nego za znanje?
    A da, to je bilo nekad.

  22. I pre je bila pijaca sa zaključavanjem, a sada je dostigla vrhunac…bezobrazluk i sramota!

  23. Ne vidim razlog za toliko pompe oko ocena.Bodovi su ne bitni ako imaš vezu lako ćeš prebaciti dete kada počne školska godina.Sada će neko da vrišti da nine tako.Kako onda objasniti da za privatni fakultet ne traže bodove.Ne bih spominjao više stepene jer bi se tu tek moglo svašta reći.Zato budite blagi prema deci.

  24. U Kosovskoj Mitrovici deca su prekinula nastavu nedelju dana pre zbog haosa i bezbedonosne situacije…niko nista nije rekao deci ni kad ni kako ce da se zavrse obaveze i popravljaju ocene.
    Danas bez trunke empatije i razumevanja zakljucuju im se ocene u gram izmerene… jednostavno nastavnici samo mere prosek i tako daju ocenu.
    Razumevanja i empatije ni trunka.

  25. Kako je moguće popraviti ocenu na dopunskoj nastavi ,jedan odgovor i gotovo veća ocena.Čista glupost .Zaključna ocena je rezultat celokuonog rada tokom skolske godine uključujući usmene odgovore,aktivnost na času ,domaće zadatke itd.Za jedan čas veća ocena .Svaka čast.Lepa poruka deci.Sledeće godine će spavati do kraja znajući da lako mogu do veće ocene.

  26. Prosveta se svakim ovim postupkom sve više srozava, a uskoro će deca učiti i dolaziti u školu AKO ŽELE, a mi ćemo im eto i to dozvoliti, jer eto, Bože moj, đacima je sve dozvoljeno, ali ćemo mi sve pognute glave prećutati!!!! Dokle???

  27. Kod nas je bilo ocena manje,a više ne.Nema ocena više kažu ne smeju nije po zakonu.A u nekim školama mogu i po dve ocene da povecaju

  28. Baš bi te dve nedelje napravile razliku. Ukoliko nema ocena ili nisu dovedene do zaključnog utiska, nije gradivo ispredavano i po puni je haos – to više govori o načelnom stanju u prosveti. Ova odluka je smislena, samo je ispolitizivana. Ponovo se o deci ne misli. Sve treba da se menja, naša svest na prvom mestu. Toliko smo u mržnji da ne možemo da prepoznamo dobre odluke. Pošto se donose u moru pogrešnih.

  29. Dok se cela nacija zamajava problemima školstva i drugim problemima jednopartijska skupština od gomile polupismenih korumpiranih mešetara i ljudi kojima je jedini razlog što su tamo. Da dodju do što više para i ličnog bogatstava, usvajaju zakone i sebi i svojim tajkunima pune džepove i privatizuju šve što mogu stičući bogatsvo.
    Zabole njih i za naraod i za državu.
    Jedini cilj je ostati što duže na vlasti i očerupati što više državne imovine i narodnih para.
    Zapamtite, jedini cilj, svih naßih vlasti u zadnjih 30 ak godina. LIČNA KORIST, PLJAČKA I BOGAĆENJE.
    UZ PRIČU DA VAM JE BOLJE O DA ĆE BITI BOLJE.
    NIKO DA PROVERI KOLIKO JE NJIMA U MILIONIMA BOLJE.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.