U Srbiji 41 odsto građana strahuje da može da se zarazi korona virusom 1ilustracija Foto: Beta/Branislav Božić

U Srbiji 41 odsto građana strahuje da bi moglo da se zarazi korona viusom, a blizu trećine nosi masku kada izlazi iz kuće, pokazalo je istraživanje kompanija za istraživanje tržista i ispitivanje javnog mnjenja „Intelidžens“ (Intelligence), koje je objavljeno danas.

„U Srbiji postoji strah 41 odsto gradjana da može da se zarazi, ali je to ispod proseka za posmatrane zemlje sveta koji iznosi 55,6 procenata. Istovremeno, oko 31 odsto građana Srbije nosi masku kada izlazi iz kuće, što je u odnosu na druge zemlje iz istraživanja nešto ispod proseka (37,5 odsto), ali više od Norvežana, Britanaca, Španaca“, pokazalo je to online istraživanje sprovedeno u trećoj nedelji marta, na uzorku od 776 gradjana.

Oko devet procenata gradjana Srbije nema nikakav strah da će da bude zaražen, pokazalo je istraživanje, što je u skladu sa rezultatima koji pokazuju da u evropskim zemljama postoji manji strah nego u azijskim, te se u odnosu na njih Srbija nalazi u proseku.

U Srbiji se iznad proseka (83 odsto) poštuje mera izbegavanja javnih mesta i gužvi, dok je prosek u celokupnom istraživanju 68,9 odsto.

Online ispitivanje je pokazalo i da oko 75 odsto građana Srbije vodi računa o higijeni više nego ranije, što je i prosek u svetu.

Rezultati iz istraživanja u Srbiji su poredjeni sa rezultatima kompanije „YouGov“, koja je koristila istu istraživačku tehniku u istom periodu na globalnom nivou (Kina, SAD, UK, Francuska, Italija, Nemačka, Austrija, Španija, Indija…), precizirano je u saopštenju.

Kako je objašnjeno, istraživanje je uradjeno kako bi se u situaciji vanredno stanja ili vanredna situacije, uvedenih u velikom broju zemalja sveta, ispitalo ponašanje građana koje je zbog okolnosti drugačije od uobičajenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari