U Srbiji 426 novoobolelih od korona virusa, još osam umrlih i 205 na respiratorima 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

U poslednja 24 sata registrovano je u Srbiji još 426 pozitivnih slučajeva na korona virus i još osam preminulih od posledica te bolesti. Ukupno je u našoj zemlji do sada oboleo 22.031 građanin, od kojih je 499 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 4.619 pacijenata, od kojih na respiratorima 205.

Od juče do danas testiran je 11.521 građanin, a ukupno od početka epidemije 580.271.

Stopa smrtnosti u Srbiji trenutno iznosi 2,26 odsto.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da današnji rezultati nisu za paniku i da ima manje mrtvih. Prema njegovim rečima, danas je najveći zabeleženi broj testiranih i procentualno je niži broj zaraženih u odnosu na testirane.

„Ponosan sam na zdravstveni sistem Srbije“, naglasio je Lončar.

Medicinski radnici Srbije okupljeni u inicijativu Ujedinjeni protiv kovida obajavili su danas na svom sajtu da je više od 700 lekara potpisalo proglas kojim su se odlučili na javno istupanje jer, kako je navedeno u proglasu, ne vide drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se Srbija nalazi.

Iza otvorenog pisma Vladi Srbije, koje je potpisalo više od 700 lekara tražeći između ostalog da Krizni štab preuzme odgovornost za štetu koju je širenje epidemije učinilo, stoji želja da doktori „sačuvaju svoju čast i obraz, kaže za Danas jedan od potpisnika ovog proglasa doktor Vuk Vučić, specijalista ortopedije sa traumatologijom.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da pismo lekara Vladi u kojem traže smenjivanje njenog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, nije stvar struke, već politike, navodeći da su potpisnici „ljudi iz stranaka“.

U ovom momentu ima dovoljno mesta u kovid bolnicama u Beogradu, jer su kapaciteti reorganizovani, a u toku dana će iz kovid bolnica u Čačku, Šapcu, Požarevcu i Kraljevu između 10 i 15 pacijenata biti prebačeno u Beograd, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da je u laboratoriji „Vatreno oko“, gde se obavlja pi-si-ar (PCR) testiranje, u prethodnom periodu došlo do kratkog zastoja zbog nedostaka reagenasa.

Jedno petogodišnje dete, kod kog je potvrđena infekcija korona virusa, ima upalu pluća i leči se na Institutu za majku i dete, izjavio je danas Vladislav Vukomanović iz Instituta i dodao da se kliničko stanje deteta relativno brzo popravilo uz primenu antibiotske terapije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari