U Srbiji dve osobe preminule od groznice Zapadnog Nila, 89 obolelih 1Foto: Radmila Marković/Danas

Do 14. oktobra na teritoriji Srbije dve osobe su preminule od groznice Zapadnog Nila, a registrovano je ukupno 89 obolelih u humanoj populaciji, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u današnjem izveštaju. Kako navode, dva smrtna ishoda koja se dovode u vezu sa ovim oboljenjem su iz Južnobačkog i Zapadnobačkog okruga.

Prijavljeni slučajevi obolevanja su sa teritorije Grada Beograda (22), Južnobačkog (24), Sremskog (10), Zapadnobačkog (9), Južnobanatskog (6), Srednjobanatskog (4), Braničevskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2), Mačvanskog (2), Pomoravskog (2), Severnobanatskog (2) i Nišavskog (1) okruga.

Obolelo je 52 muškarca i 37 žena, uzrasta od 18 do 89 godina, navodi Batut.

Takođe dodaju da je u sezoni nadzora 2023. godine, do 11.10.2023. godine u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljeno je ukupno 632 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to u: Italiji (307), Grčkoj (157), Rumuniji (81), Francuskoj (33), Mađarskoj (29), Španiji (14), Hrvatskoj (6), Nemačkoj (4) i Kipru (1). U istom vremenskom periodu, registrovano je 50 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to: u Grčkoj (20), Italiji (18), Rumuniji (10) i Španiji (2).

U Severnoj Makedoniji prijavljen je jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Iz Instituta batut podsećaju da je groznica Zapadnog Nila sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari