U Srbiji i širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena - 8. mart 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Međunarodni dan žena – 8. mart, obeležava se danas u Srbiji sa više manifestacija.

U Privrednoj komori Srbije biće organizovana završna konferencija kampanje „Unapredi rodnu ravnopravnost“, a u prostoru „Miljenko Dereta“, Akademija ženskog liderstva priređuje susret devojaka iz škola, kao i liderki i žena iz Akademije.

Na beogradskom Trgu Slavija najavljen je početak protestnog marša „Uvek na prvoj liniji“ u organizaciji neformalne mreže feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja, kao i povorka do Trga Republike.

U Etnografskom muzeju, na svečanosti „Ladies First – Nagrada Dobrila“, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre će uručiti Dobrili Vasiljević Smiljanić nagradu i plaketu za životno delo – osnaživanja žena u selima Zlatibora.

Najavljena je i onlajn panel-diskusija roditeljskog portala „Bebac“ o položaju majki u društvu i problemima sa kojima se susreću.

Međunarodni dan žena, 8. mart obeležava se i širom sveta.

Kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari