Lončar: U Srbiji još pet slučajeva korona virusa, ukupno 24 zaraženih 1Foto: BETAPHOTO/vLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je danas u Srbiji testirano 25 osoba na prisustvo korona virusa, i da je u Infektivnoj klinici u Beogradu virus potvrđen kod petoro koji su, kako je ocenio, „u apsolutno dobrom stanju“.

U Srbiji su tako sada zaražene ukupno 24 osobe.

Ministar je novinarima u Vladi Srbije rekao da je od tih pet osoba, četvoro već otišlo u kućnu izolaciju.

Jedna osoba je zadržana na bolničkom praćenju jer se požalila na tegobe, međutim, kazao je ministar, „ni ta osoba nema nikakve teže simptome, ali želimo da uradimo dijagnostiku do kraja“.

Lonačr je demantovao navode pojedinih medija da je umro čovek koji je zbog korona virusa lečen u Infektivnoj klinici u Novom Sadu.

„Taj čovek je živ i nešto je bolje nego juče, ali je i dalje u teškom stanju“, kazao je Lončar i pozvao medije da ne objavljuju neproverene informacije.

Dodao je da je kod jednog mladića iz Iriga, za koga su pojedini mediji naveli da je možda pozitivan na korona virus, utvrđeno da nije zaražen.

„Nema razloga da unosimo paniku među građane. Niko od zaraženih nije životno ugrožen, jedino jedan stariji čovek u Novom Sadu koji ima i dijabetes i probleme s bubrezima“, naveo je Lončar.

Upitan zašto nije objavljen broj respiratora u Srbiji, ministar je rekao da „Srbiji ne fali niti jedan respirator“ i najavio da će u naredna dva sata taj podatak biti objavljen.

„Nisam znao da je nekom bitan broj nečega. Koji god broj bismo rekli, bio bi predmet toga da se kaže da li je to dovoljno, ali još večeras ćete saznati tačan broj. Ne fali nam niti jedan repsirator u ovom trenutku, to vam najodgovornije tvrdim“, kazao je Lončar.

Dodao je da je država pokrenula nabavku novih respiratora da bi mogli da se koriste u lečenju obolelih od korona virusa, kao i da bi se respiratori koji će se koristiti za to lečenje, kasnije zamenili drugim, za druge pacijente, pošto pandemija prođe.

Kako korona virus utiče na ekonomiju zemlje

Poslovno Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) najavilo je danas da očekuje gubitke u poslovanju do 90 odsto zbog proglašenja pandemije virusa korona, ali i da će tražiti od Vlade Srbije da donese paket mera radi prevazilaženja krize.

Privredna komora Srbije saopštila je danas da je povodom aktuelne situacije izazvane korona virusom, pokrenula specijalizovani info servis putem kojeg privrednici mogu da se informišu o svim ključnim pitanjima vezanim za poslovanje u zemlji i inostranstvu, uticaju na pojedine sektore, kao i o najnovijim dešavanjima, preporukama i merama.

Od ministarstava rada i zdravlja juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje šta će biti sa onim ljudima koji dobiju preporuku lekara iz nadležne zdravstvene ustanove telefonom da ostanu kod kuće 14 dana ukoliko sumnjaju da bi mogli biti zaraženi korona virusom.

Da li će im tih 14 dana biti plaćeno kao da su radili jer nije do njih ili će im se to računati kao bolovanje? Da li bi moglo da se desi i da ostanu bez posla?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari