U Srbiji obeležen "Sat za našu planetu" 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Svetska organizacija za zaštitu prirode – WWF obeležila je danas po 14. put u Srbiji globalnu ekološku akciju „Sat za našu planetu“, u svetu poznatu kao Earth Hour.

Tim povodom u Silosima Beograd predstavljen je mural autora Wuper Kec (Dejan Ivanović), koji oslikava ovogodišnju temu akcije – zaštitu biodiverziteta, sa divljim pčelama i devojčicom kao centralnim figurama.

Mural visine 26 metara izrađen je na jednom od silosa, ustupljenom zahvaljući Gaia pokretu.

Kako je saopšteno, odabir divljih pčela kao simbola biodiverziteta proističe iz činjenice da ti insekti predstavljaju najvažnije oprašivače na svetu – oko 80 odsto divljih biljaka i oko 75 odsto najvažnijih useva zavise od oprašivanja koje obavljaju životinje.

Lik devojčice šalje poruku o važnosti osnaživanja mladih i njihovom aktivnom uključivanju u stvaranju boljeg sveta u kojem ljudi žive u skladu sa prirodom.

„Sat za našu planetu“ ove godine obeležen je i kampanjom u centru Beograda, gde su u pešačkoj zoni grada na digitalnim ekranima prikazane divlje vrste pred izumiranjem, uz poruku da na svetu skoro svakih sat vremena jedna vrsta nestane.

Kampanjom su obuhvaćene i ugrožene vrste iz našeg regiona, među kojima su velika droplja, čovečja ribica i moruna.

Kampanja je regionalnog karaktera i sprovodi se u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a u Beogradu će građani moći da je vide do ponedeljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari