U Srbiji od retkih tumora godišnje oboli 100 ljudi 1Zebra svetski simbol NET tumora

U Srbiji od retkih Neuroendokrinih (NET) tumora godišnje oboli 100 ljudi, a kroz Centar za neuroendokrine tumore Kliničkog centra Srbije godišnje prođe oko 2.500 pacijenata.

Neuroendokrini tumori čine oko 0.5 odsto svih malignih tumora i pacijenti uz pravilno lečenje i rano otrkrivanje mogu da žive dugo i budu radno sposobni, saopštilo je Udruženje pacijenata sa retkim tumorima.

Međutim, prema dostupnim podacima, oko 50 odsto slučajeva neuroendokrinog tumora biva otkriveno tek u odmaklom stadijumu, sa već postojećim metastazama.

„NET se sporo i teško otkrivaju jer daju atipične simptome, tako da lekari nisu skloni da na njih posumnjaju. To je razlog zašto od nastanka bolesti do postavljanja dijagnoze i započinjanja lečenja može proći i više godina. Slična situacija je u svetu i tom smislu smo na nivou razvijenijih zemlja“, objašnjava predsednica Udruženja pacijenata retkih bolesti (UPRT) Gorjana Ajzinberg.

Tegobe neuroendokrinih tumora mogu biti raznovrsne, nalik na druga učestalija oboljenja. Najčešće pogrešne dijagnoze su: sindrom iritabilnih creva, kronova bolest, ulcerozni kolitis, alergija na hranu, gastritis i ulkusna bolest, astma i zapaljenje pluća, menopauza, psihijatrijska oboljenja…

Predsednica UPRT-a ukazuje da se pacijenti sa NET u Srbiji suočavaju sa više veoma ozbiljnih problema koji traju godinama i još nisu rešeni.

“Za pouzdanu dijagnostiku i praćenje NET nedostaje savremena dijagnostička procedura tzv. PET metoda, mada se u Centru za nuklearnu medicinu KCS nalazi Nacionalni PET centar, sa odličnom opremom i iskusnim lekarima. Nedostaje dovoljan broj termina i postelja za lečenje specifičnom terapijom PRRT kod određenih pacijenata. Za sada se PRRT može primiti samo u Kliničkom centru Kragujevac, Centar za nuklearnu medicinu koji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje ima ugovor za samo 35 usluga, a potrebe su znatno veće pa mnogi pacijenti mesecima čekaju na započinjanje lečenja. Na Listi lekova ne nalaze se lekovi neophodni za prvu liniju lečenja NET nekih lokalizacija. Lekovi registrovani za druge dijagnoze, kojima bi se uspešno mogli lečiti neki oblici NET, nisu registrovani za NET pa ih lekari ne mogu primeniti”, navodi Gorjana Ajzinberg probleme sa kojima se suočavaju pacijenti oboleli od NET tumora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.