U Srbiji se baci 300.000 tona hrane koja može da se donira 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Istraživanja pokazuju da gotovo trećina proizvedene hrane u svetu završi u smeću zbog nerazumevanja oznaka za rok trajanja rok trajanja namirnica, pa u Evropskoj uniji laniraju reformu u označavanju deklaracija na hrani.

„Sva hrana koju bacimo je gubitak naš lični, gubitak za našu državu i ono što je važno je zagađenje koje ta bačena hrana generiše. Mi kada bacimo hranu doprinosimo zagađanju zemljišta, vazduha i vode jer uništena hrana emituje na globalnom nivou osam posto ukupnih gasova sa efektom staklene bašte koji onda posredno dovode do klimatskih promena i otežavaju uzgoj nove zdrave hrane“, napominje menadžer projekta Željko Mitkovski iz Fonadacije „Ana i Vlade Divac“.

Kako će tačno izgledati reforma označavanja roka trajanja hrane u EU još se ne zna, ali postoji nekoliko predloga. Od toga da rok upotrebe na lako kvarljivim proizvodima bude naveden crvenom, a na trajnijim zelenom bojom, do toga da se sa suve testenine, čajeva, kafe, začina, pirinča, rok upotpunosti ukloni.

Ne postoji pravni okvir za doniranje hrane 

Osim izmena na deklaracijama količina hrane koja završava na smeću može da se smanji i doniranjem namirnica koje su pred istekom roka. Donatori u mnogim zemljama imaju olakšice kada to rade, ali ne i u Srbiji.

„Moramo da uspostavimo jedan pravni okvir. Da uspostavimo odgovornosti. Odgovornost onoga ko donira hranu, odgovornost posrednika, pre svega, to su banke hrane i humanitarne organizacije i da obezbedimo adekvatan nivo informacija onima koji su primaoci te donacije. Drugi aspekt su i poreske olakšice da proizvođačima i subjektima koji stavljaju tu hranu u promet poreski olakšamo da se taj PDV izuzme ili drugi način na ono što je doniranje. Moramo da promovišemo sistem doniranja i on mora biti više zastupljen kod nas“, ukazuje Branislav Raketić, šef Odseka za deklarisanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Analize pokazuju da bi se donacije hrane u Srbiji povećale za 160 miliona dinara – na 700 miliona godišnje, ukoliko bi se ukinuo PDV na donaciju, jer je sada i dalje jeftinije baciti nego pokloniti namirnice.

Upotrebljivo i najbolje upotrebljivo do

S druge strane, oznaka „najbolje upotrebiti do“ koristi se kod proizvoda koji mogu da stoje od nekoliko meseci do nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari