U Srbiji upola manje žena na rukovodećim pozicijama u odnosu na muškarce 1Foto: Pixabay/Ernestoeslava

Broj zaposlenih žena u Srbiji na rukovodećim pozicijama ne prelazi 32 odsto. Ako pogledamo region dolazimo do podataka da to nije zanemarljiv procenat s obzirom na to da je u Hrvatskoj broj žena na menadžerskim pozicijama 24 odsto, dok je u Mađarskoj dosta veći i iznosi 42 odsto.

Iako žene i muškarci imaju mogućnosti različitih pristupa upravljanja u ovim kriznim vremenima, pokazalo se da su žene nadbrojane u menadžerskom sektoru.

Statistika pokazuje da na 89 zaposlenih osoba u Srbiji na rukovodećim polažajima je 59,5 osoba muškog pola i 29,5  ženskog (32 odsto), dok je u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori taj broj manji.

U Hrvatskoj je udeo žena na odgovornim pozicijama manji, te na ukupno 81 zaposlenog samo njih 20 čine žene (24 odsto)

Na osnovu istraživanja Eurostata za 2020. godinu 9,5 miliona ljudi je zauzimalo rukovodeće položaje u Evropskoj uniji.

Od toga muškarci čine 6,2 miliona zaposlenih na rukovodećim pozicijama za razliku od žena koje čine 3,3 miliona (34 odsto).

Ako žene predstavljaju gotovo polovinu od ukupnog broja zaposlenih u EU, tačnije 46 odsto, dolazimo do zaključka da su žene nedovoljno zastupljene na rukovodećim pozicijama.

U Srbiji upola manje žena na rukovodećim pozicijama u odnosu na muškarce 2
Foto: ec.europa.eu/eurostat

Iako uviđamo blagi porast od 2002. godine u kojoj je stopa zaposlenih žena u menadžmentu iznosila 30 odsto, dolazimo do zaključka da stopa rasta od četiri odsto ne predstavlja veliki napredak u ravnopravnosti polova, kada govorimo o rukovodećim pozicijama.

Među članicama EU, najveći udeo žena na rukovodećim pozicijama beleže Letonija (45 odsto) i Poljska (44 odsto).

Na suprotnom kraju skale uz Hrvatsku su Kipar (27 odsto) i Holandija (26 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari