Oboleli od reumatidnog artritisa mogu da rade u odgovarajućim uslovima 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Ljudi koji boluju od reumatskih bolesti ne moraju da izgube radne sposobnosti ako se bolest otkrije na vreme i ako dobiju odgovarajuću terapiju, poručeno je danas sa skupa povodom Svetskog dana borbe protiv rematuidnog artritisa, bolesti od koje u Srbiji boluje više od 70.000 ljudi.

Ovo autoimuno oboljenje zahvata zglobove, ali i druge organe, a veliki broj njih je prevremeno penzionisan, rečeno je danas na skupu Udruženja obolelih od reumatskih bolesti (ORS) i Udruženja reumatologa Srbije (UReS), organizovanog povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa.

Na skupu je ukazana potreba povećanja svesti kod građana i poslodavaca o tome koliko je važno da oboleli od reumatskih bolesti imaju odgovarajuće uslove za rad, od čega korist imaju i oni i društvo.

„Svaki četvrti Evropaljanin, bez obzira na uzrast, boluje od nekog oblika reumatske bolesti zbog čega odsustvuje s posla, a zaposlenje je od presudnog značaja za pojedinca, njegovu porodicu i državu. Nije lako nositi se sa bolešću, pogotovo ako ste uz to i nezaposleni“, rekla je predsednica ORS-a Mirjana Lapčević koja je otvorila konferenciju pod sloganom „Time2work“ – Vreme je za posao.

Ona je pozvala privatne kompanije da zaposle osobe sa invaliditetom, ali i državne institucije da ih ohrabre, tako što će se i one uključiti.

Ključne podrška i saradnja

Umesto najavljene ministarke za rad, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčevi, govorila je Stana Božović, državna sekretarka u tom ministarstvu: “ Važno je da svi zajedno u društvu imamo koordinaciju i timski rad. Pre svega bih istakla tri stvari koje mi vidimo kao ciljeve, a one su – davanje motivacije obolelima, davanje podrške kroz konkretne mere i treća, jako bitna – senzibilizacija društva. Bitno je da promenimo pristup i poglede na ovu bolest“, istakla je Božović.

Ove godine, dodala je, iz budžeta Srbije izdvojeno je 625 miliona dinara za podršku preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kao i 468 miliona za zaštitu i podršku programskim aktivnostima osoba sa invaliditetom, dok je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preko Nacionalne službe za zapošljavanje opredelilo 550 miliona dinara za podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović naglasio je da nije ohrabrujuća statistika sa kojom se služba susreće kada su u pitanju ne samo oboleli od ove bolesti, već osobe sa bilo kojom vrstom invaliditeta: „Obrazovna struktura nije dobra – prema zvaničnoj evidenciji 38 procenata spada u niskokvalifikovanu radnu snagu a starosna struktura takođe nije zadovoljavajuća, pa čak 48 posto lica prelazi pedesetu godinu života. Važno je da nastavimo svaku vrstu saradnje kako bi pomogli osobama sa invaliditetom.“

Martinović je pozvao ljude koji imaju simptome neke od reumatskih bolesti da se obrate NSZS radi procene radne sposobnosti i da se prijave za programe zapošljavanja.

Svetlana Godinčević iz Unije poslodavaca Srbije najavila je reformu zakonodavstva, pozvala na fleksibilizaciju radnog vremena, koja će, kako kaže, „dosta doprineti poboljšavanju uslova za sve koji imaju poteškoća u radu“.

Najteže prve dve godine

Konkretno o samom artritisu govorio je doc. dr Predrag Ostojić, predsednik Udruženja reumatologa Srbije, koji je naglasio da artritis najjače udara na početku, u prve dve godine bolesti, te da ako se ne prepozna na vreme, više od 50 posto obolelih se penzioniše usled invaliditeta.

„Bitno je da se pacijenti adekvatno leče, ne pustiti bolest da ide svojim tokom. Treba da pokušamo da postignemo terapijski cilj a to je remisija bolesti. Ipak, nažalost, petina obolelih ne uspe da postigne remisiju“, ističe on.

Ostojić upozorava i na druge probleme sa kojima se suočavaju oboleli od artritisa: „Pacijenti, čak i oni koji su u remisiji, imaju hronični bol, veliki broj ima hronični zamor, probleme sa spavanjem, sindrom nemirnih nogu i mnoge druge pridružene poteškoće. Oko sedamdeset posto ima simptome depresivnosti a dvadeset posto dijagnostikovanu depresiju.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari