U Srbiji završen ovogodišnji popis ptica vodenih staništa 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je danas, na Svetski dan vlažnih područja, da je završen Međunarodni popis ptica vodenih staništa za ovu godinu, koji je, prema preliminarnim rezultatima, pokazao da ih je u Srbiji više od 300.000.

Više od 120 ornitologa, članova i volontera tog društva je tokom sprovođenja popisa tokom januara posetilo više od 1.500 lokaliteta na rekama, jezerima, ribnjacima, akumulacijama, močvarama, plavnim pašnjacima i slatinama u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Tri najbrojnije vrste bile su lisasta guska, patka gluvara i obični galeb.

Na zimovanju u Srbiji prvi put je potvrđen i grogotovac, vrsta plovke koja inače zimuje u Africi i koja izuzetno retko prezimi u Evropi.

Od ostalih retkih vrsta, kako je navedeno, beleženi su još kudravi nesiti, ražanj, veliki crnoglavi galebovi, gakovi, mali i veliki labudovi, crni i baršunasti turpani, srednji ronci, crvena lunja, crni orlovi, prevezi, riđogrli i ušati gnjurci, zlatni vivci, crvene čaplje.

„Ledeni dani sa snegom i jakim vetrom otežavali su nam rad na terenu, a niske temperature su dovele do ledostaja na većini stajaćih voda. Planiranje je dodatno bilo ugroženo i komplikovano zbog epidemije koronavirusa i oboljevanja naših saradnika, ali smo ipak uspeli da obiđemo gotovo sva najvažnija vodena staništa“, rekao je koordinator Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa u Srbiji Marko Šćiban.

Kako je dodao, velike reke Dunav, Tisu i Begej ponovo su istraživale sa plovila, dok je većina lokaliteta bila obilažena peške.

„Zajedno sa kolegama iz Hrvatske ponovo smo uspeli da u potpunosti obiđemo reku Dunav sve do Bugarske granice. Najmnogobrojnija akcija bila je na području ušća Save u Danav gde su sa više lokacija brojani galebovi i mali vranci“, naveo je Šćiban.

U ovom društvu su istakli kao veliki uspeh da su ponovo obišli kompletan vodotok Zapadne Morave, navodeći da kada je o pticama reč, ona je već ozbiljno ugrožena.

Ptice su ponovo popisivane i na Tamišu, Drini, Nišavi, Vidrenjaku, Bosutu, Peku, Velikoj Moravi, Grabovici, Limu, Zasavici, Jegrički, Timoku, Boljetinskoj i drugim rekama.

Kako je ukazano, alarmantno je što su na većini obiđenih lokaliteta zabeleženi različiti vidovi ugrožavanja prirode – otpadne vode, deponije, krivolov, prekomeran lov, preoravanja staništa.

Priobalja reka, jezera i kanala su, istaknuto je, sve više degradirana, uzurpirana ilegalnim ljudskim aktivnostima i divljom gradnjom.

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih mera za zaštitu populacija divljih ptica i vodenih staništa koja su značajna za očuvanje biodiverziteta i ostalih prirodnih resursa na međunarodnom nivou.

Podaci prikupljeni u Srbiji objedinjuju se i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari