U srednjem Banatu građani pili najlošiju vodu u Srbiji: U koliko vodovoda je konstatovano zagađenje 1foto Nadica Jakovljev/Danas

U uzorcima vode iz zrenjaninskog vodovoda konstatovana je samo fizičko-hemijska neispravnost, a u ostalim opštinama udružena, odnosno i hemijska i mikro-biološka.

Prema podacima koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije, stanovnici srednjeg Banata pili su najlošiju vodu iz javnih vodovoda na nivou cele Srbije.

Voda je i po fizičko-hemijskim parametrima neispravna u svim javnim vodovodima, a po mikro-biološkim pokazateljima u većini. Voda je neispravna u gradskim i većini seoskih vodovoda.

U srednjem Banatu kontrolisano je 76 vodovoda i vodnih objekata. Uzorci su uzeti iz pet javnih vodovoda, 51 seoskog, a kontrolisano je i 20 vodnih objekata.

Voda iz zrenjaninskog vodovoda je samo fizičko-hemijska neispravna, a u Žitištu, Sečnju, Novoj Crnji i Novom Bečeju konstatovana je udružena neispravnost, i fizičko-hemijska i mikro-biološka.

Od 2.658 uzetih uzoraka vode, 97,1 odsto ih bilo fizičko-hemijski neispravno.

U Sečnju, Žitištu, Novoj Crnji i Novom Bečeju svi uzeti uzorci bili su fizičko-hemijski neispravni. U vodovodima u ovim opštinama pronađeni su uzorci koji su i mikro-biološki neispravni.

Najviše u Novom Bečeju i Sečnju, nešto manje u Novoj Crnji i Žitištu.

Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata.

Najčešći uzrok mikro-biološke neispravnosti je prisustvo ukupnih koliformnih bakterija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari