U Svilajncu je preksinoć četvrti put predsednica opštine dr Gorica Dimčić Tasić dodelila književnu nagradu „Andra Gavrilović 2011“ Milanu D. Vorkapiću za pripovetku „El Komandante i Ekipa“.


Književnu nagradu „Andra Gavrilović“ dodeljuje Resavska biblioteka za prozno stvaralaštvo i to za pripovetku i esej – književnu kritiku na srpskom jeziku. Na konkurs za 2011. (od oktobra do decembra), četvrti put zaredom, pristiglo je 155 radova 92 autora iz zemalja u regionu i dijaspore. Pristigli radovi odražavaju trenutna stremljenja i dostignuća autora, ali su i projekcija književnih strujanja na književnoj sceni u zemljama regiona.

Žiri, Mirko Demić, književnik, Gojko Božović, književni kritičar i Olivera Mijailović, profesor književnosti, prilikom vrednovanja i izdvajanja radova nastojao je da ukaže na radove u kojima književni izraz nastaje kao plod promišljanja ili ih odlikuje osoben pripovedački postupak.

Jednoglasno je odlučeno da nagrada „Andra Gavrilović 2011“ koju čine povelja i novčani iznos od 20.000 dinara pripadne Milanu Vorkapiću iz Vrnjačke Banje za pripovetku „El Komandante i Ekipa“ i Mili Stefanović iz Beograda za esej-književnu kritiku „Umetničke ekspoziture Kanjoševog lika“.

Uručujući nagrade predsednica opštine dr Gorica Dimčić Tasić izrazila je zadovoljstvo što je broj učesnika konkursa višestruko uvećan. – Mnoge mudre glave potekle su iz sela i varošica Srbije, baš kao i naš Andra Gavrilović. Ovi pametni i nadareni ljudi došli su u naš Svilajnac po svoju nagradu jer su bili najbolji – rekla je ona.

Pored nagrađenih radova u zborniku „Crte i reze 4“ biće objavljeni prozni radovi još 14 autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari