U toku jeziva hajka na književnika i građanskog aktivistu Novog Nebojšu Milenkovića 1Foto: Nebojša Babić

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ i Savez antifašista Vojvodine upozorili su danas javnost i nadležne državne organe da je u toku jeziva hajka na književnika, istoričara umetnosti i građanskog aktivistu Novog Nebojšu Milenkovića.

VKK „Vasa Stajić“ i SAV pozivaju građane na solidarnost sa Milenkovićem, koji ovih dana prima desetine pretnji smrću i uvreda zbog toga što je kritikovao četnički pokret generala Draže Mihailovića.

Milenković pretnje i uvrede dobija nakon što je komentarisao i osudio to što su predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović i članovi njegove stranke pevali četničku pesmu u jednom ugostiteljskom objektu, i to kasnije objavili na društvenim mrežama.

Milenković je na svom fejzbuk profilu zapisao: „Četnički pokret generala Mihailovića kvislinškim odnosom prema fašističkim okupatorima i zverstvima i zločinima počinjenim u periodu 1941-1945.godine, kako nad vlastitim tako i ostalim jugoslovenskim narodima (kao i njegovi epigoni iz ex-yu ratova devedesetih), predstavlja jednu od najvećih sramota naroda kom pripadam!“

Dodao je: „Svako veličanje i slavljenje četništva anticivilizacijski je čin i, kao takav, mora naići da jasnu i nedvosmislenu društvenu osudu. Kao jedan od osnivača – naposletku i kao neko ko je Pokretu slobodnih građana dao i ime – danas se, zabludela gospodo, stidim i za vas, kojima je taj osećaj očigledno stran.“

Nakon toga usedile su salve pretnji i uvreda, što svedoči o tome da je Srbija duboko kontaminirano i po život opasno društvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari