Festival Krokodil 2022 u Novom Sadu od 23. i 24. juna pod nazivom "Na margini" 1Foto: Promo/Krokodil

Novosadsko izdanje XIV festivala Krokodil održaće se i u Novom Sadu 23. i 24. juna pod nazivom „Na margini“ u sklopu programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

U novoj, za ovu priliku rekonstruisanoj i uređenoj Kineskoj četvrti, koja sada nosi naziv Kreativni distrikt, KROKODIL će predstaviti svoja tri popularna diskusiona formata: Debatu o Evropi, Gigantomahiju i Sofa intervju.

Ivan Krastev, Dubravka Stojanović, Boris Buden, Svetlana Slapšak, Ivan Vejvoda, Boris Dežulović, Aida Ćorović, Dragan Bursać, Marina Fratucan i Ljubica Gojgić su samo neka od imena učesnika koji će se u okviru šest festivalskih događaja u okviru dve programske večeri baviti pitanjima koja se tiču života u konfliktnim i postkonfliktnim evropskim zonama, borbe za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, dijalektike objektivnog i subjektivnog nasilja, etike nenasilnog otpora i svetske budućnosti nakon pandemije COVID-19.

Program će okupiti neke od najeminentnijih evropskih pisaca, intelektualaca i stručnjaka iz različitih oblasti – umetnike, kulturne radnike, profesionalce i teoretičare, sociologe, istoričare, filozofe i aktiviste među kojima su i neizostavni Njuz.net i Marka Žvaka tandemi.

Program za četvrtak 23. jun od 20 sati

Novosadska debata o Evropi I

Festival Krokodil 2022 u Novom Sadu od 23. i 24. juna pod nazivom "Na margini" 2
Foto: Promo/Krokodil

Šta o našem društvu govore sveprisutni grafiti koji veličaju osuđene ratne zločince?

Odakle potiče ova potreba za izražavanjem ekstremnog nacionalizma na javnim mestima?

Kako možemo da se borimo protiv ovih tendencija?

Na ta pitanja će probati da odgovore učesnici prve novosadske debate: Aida Ćorovič, Boris Dežulović i Dragan Bursać. Diskusiju koja će se održati 23 juna u 20h će moderirati Marina Fratucan.

GIGANTOMAHIJA I

Festival Krokodil 2022 u Novom Sadu od 23. i 24. juna pod nazivom "Na margini" 3
Foto: Promo/Krokodil

Da li je “bolji” Beograd na vodi ili Novi Sad na vodi?

U popularnom KROKODILovom formatu, Gigantomahiji, na aktuelna pitanja urbanizma mišljenja će suočiti istoričarka Dubravka Stojanović i pisac, istoričar umetnosti i građanski aktivista Novi Nebojša Milenković.

ZA GOVORNICOM I – BORIS BUDEN

U četvrtak 23. juna u okviru novosadskog izdanja debatnog programa festivala Krokodil, za govornicom će se naći Boris Buden koji će održati predavanje na temu „Zapad u ratu: o samoograđivanju liberalnog uma?“.

Festival Krokodil 2022 u Novom Sadu od 23. i 24. juna pod nazivom "Na margini" 4
Foto: Promo/Krokodil

Program za petak 24. jun od 20 sati

Novosadska debata o Evropi II

Festival Krokodil 2022 u Novom Sadu od 23. i 24. juna pod nazivom "Na margini" 5
Foto: Promo/Krokodil

Drugog dana KROKODILovog debatnog programa u Novom Sadu, Svetlana Slapšak i Ivan Vejvoda zajedno sa Ljubicom Gojgić pričaće o demokratiji i stabilokratiji.

GIGANTOMAHIJA I

Festival Krokodil 2022 u Novom Sadu od 23. i 24. juna pod nazivom "Na margini" 6
Foto: Promo/Krokodil

Ekologija vs. napredak? Istok vs. zapad? Njuz.net vs. Marka Žvaka? U ove tri uzbudljive runde gigantomahije mišljenja će suočiti na domaćoj sceni nezaobilazni i urnebesni dvojci Marko Dražić i Viktor Marković s jedne strane i Dušan Šaponja i Dušan Čavić s druge.

ZA GOVORNICOM II – IVAN KRASTEV

Festival Krokodil 2022 u Novom Sadu od 23. i 24. juna pod nazivom "Na margini" 7
Foto: Promo/Krokodil

U petak, 24. juna uticajni politikolog Ivan Krastev govoriće o aktuelnoj temi ruske invazije na Ukrajinu i kako ona menja i utiče na Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari