Margaret Atvud: Volela bih da moja knjiga nije aktuelna 1Foto: Alex Dmitrović

„Godina magijskog mišljenja” naziv je četrnaestog književnog festivala „Krokodil”, koji je otvoren sinoć na tradicionalnom mestu, ispred Muzeja Jugoslavije. Ovogodišnje izdanje posvećeno je nedavno preminuloj američkoj autorki Džoan Didion.

Kroz dinamičan i bogat program festivala publiku je vodila Mima Simić, koja se odmah na početku našalila da je sa „Krokodilom” osedela. Na scenu je prvo pozvala mladu autorku Asju Bakić, koja je govorila o važnosti polemike u književnosti. Takođe, ona je istakla da se ne trudi da bude dopadljiva, kao i da joj je najveći problem kada ljudi na društvenim mrežama dele određene političke ideje koje mogu nauditi drugima.

„Bilo kakvim raspravama, po mom mišljenju, tu nema prostora. Fašizam nije nešto sa čime se raspravljaš, već podvlačiš crtu. Nema rasprave”, rekla je Asja Bakić, koja je zatim pročitala svoju neobjavljenu kratku priču „Poslednja večera”, nastalu na rezidenciji u Nemačkoj.

Nakon Ajse, na sceni se pojavila harizmatična argentinska autorka Arijana Harviks. Ona je u razgovoru sa prevoditeljicom Silvijom Monros govorila o knjizi „Crkni, ljubavi”, koja se bavi problemom postporođajne depresije. Arijana je naglasila da joj je knjiga donela brojne probleme, ali i da je pokazala „koliko je cela priča oko materinstva politizovana”.

Margaret Atvud: Volela bih da moja knjiga nije aktuelna 2
Foto: Alex Dmitrović
Margaret Atvud: Volela bih da moja knjiga nije aktuelna 3
Foto: Alex Dmitrović

„Nisam pre urednika nikome dala rukopis na čitanje. Plašila sam se da bi me možda uhapsili”, izjavila je Arijana kroz osmeh.

Margaret Atvud: Volela bih da moja knjiga nije aktuelna 4
Foto: Alex Dmitrović

Kada je završila čitanje odlomka iz romana na špankom, Arijana je napomenula da će knjiga biti ekranizovana i da joj je važno da se tekst ne ulepšava.

Margaret Atvud: Volela bih da moja knjiga nije aktuelna 5
Foto: Alex Dmitrović

Nakon što je Arijana otišla sa scene uz veliki aplauz, publici se predstavio pisac Aleksandar Šurbatović. U razgovoru sa književnom kritičarkom Jasminom Ahmetagić, Aleksandar je istakao da su latinoamerički pisci, poput Ljose, Sabata i Fuentesa, izvršili veliki uticaj na njegovo pisanje, kao i da će omaž ovim piscima dati i u budućim delima. Takođe, Aleksandar je objasnio odluku da roman „Turčin šahista” izuzme iz svih nagrada, jer je, kako je rekao, želeo da pokaže piscima da je „moguće prezentovati roman a da nagrada ne bude svrha”.

Margaret Atvud: Volela bih da moja knjiga nije aktuelna 6
Foto: Alex Dmitrović

„Mislim da u ovoj zemlji ima previše nagrada. Ima i previše pisaca, moramo priznati. Sve se to devalviralo”, ocenio je Šurbatović, koji je i urednik u izdavačkoj kući „Dereta”.

U nastavku programa, muzičar i pisac Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo, pobrinuo se da pažnja publike ostane na visokom nivou tako što je izveo pesmu „JBG” sa aktuelnog albuma „Nojeva barka”. Album je, u razgovoru sa Mimom Simić, opisao kao „roman u stihu”, koji je posvećen periodu „koji su obeležili protesti”.

Margaret Atvud: Volela bih da moja knjiga nije aktuelna 7
Foto: Alex Dmitrović

Zatim je došlo vreme za zvezdu večeri. Iz svog doma u Torontu, publici se obratila kanadska autorka Margaret Atvud. Mima je zajedno sa makedonskom spisateljicom Rumenom Bužarovskom vodila intervju, u kojem je Margaret prvo podelila svoja sećanja na Jugoslaviju.

,,Jugoslavija je oduvek bila zanimljiva kako u geografskom, tako i istorijskom smislu, jer je svojevremeno važila za raskrsnicu puteva’’, istakla je Margaret.

Margaret Atvud: Volela bih da moja knjiga nije aktuelna 8
Foto: Alex Dmitrović

Bilo je i reči o njenom romanu ,,Sluškinjina priča’’. Ona se prisetila podsmeha i skepticizma koje je doživela. Nakon toga je, na oduševljenje svih prisutnih, pročitala uvodni deo prvog poglavlja ove knjige.

Radijski voditelj Daško Milinović je vodio sofa intervju sa Dušanom Petričićem. Oni su nas sproveli kroz početke karijere ovog karikaturiste do političkih karikatura za različite novinske listove. Takođe, Dušan se prisetio i trenutka kada je upoznao Koraksa i započeo saradnju sa njim.

Margaret Atvud: Volela bih da moja knjiga nije aktuelna 9
Foto: Alex Dmitrović

Završetak večeri je bio najemotivniji i bio je posvećen glumici Miri Furlan. Njena koleginica, glumica Mirjana Karanović, podelila je sećanja na krhkost i nežnost Mirine ličnosti i pri tom objasnila kako je bilo raditi sa njom. Pored toga, Mirjana je podsetila publiku kako je Mira uvek otvoreno govorila o životnoj nepravdi i svemu što je bolelo i povređivalo.

,,Nismo bile nešto bliske, niti smo se družile, ali sam je uvek doživljavala kao svoju.’’, rekla je ona za svoju kolegenicu.

Margaret Atvud: Volela bih da moja knjiga nije aktuelna 10
Foto: Alex Dmitrović

Ivan Bevc, vlasnik izdavačke kuće „Booka”, istakao je da ga raduje veliki uspeh Mirine autobiografije ,,Voli me više od svega na svijetu’’, ali i da mu je zasmetalo skretanje pažnje medija na priču sa Radetom Šerbedžijom.

Mima se na samom kraju večeri zahvalila brojnoj publici na interesovanju i dolasku i pozvala je sve prisutne da posete debatno-tribinski program, kao i da nikako ne propuste drugo veče „Krokodil” festivala.

Autori su bili Krokodilovi ‘novinari na dan’ 17. juna 2022. godine 

Projekat Novinar na dan – Novinari protiv rasizma se realizuje kao deo projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji finansira Evropska Unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.