U Hramu Svetog Save na Vračaru u toku su radovi na uređenju enterijera kripte, odnosno podzemne etaže Hrama, rečeno je na sednici Glavnog odbora Društva za podizanje Hrama Svetog Save, kojom je predsedavao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.


U podzmenoj etaži površine od 1.800 kvadratnih metara nalaziće se brojni duhovni sadržaji, poput grobne crkve posvećene Svetom knezu Lazaru i kripte u kojoj će se ubuduće sahranjivati srpski patrijarsi, piše u saopštenju.

Kripta se radi u vizantijskom stilu – delom freskopisana, a delom u mozaiku. Predsednik Nikolić je, kako se navodi, predstavio Izveštaj o radu Društva i izložio plan i program aktivnosti Društva.

„Aktivnosti Društva biće posebno usmerene na implementaciju ugovora potpisanog između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o izradi mozaika u Hramu, realizaciju druge faze izgradnje i uređenja istočnog dela Svetosavskog platoa i sprovođenje akcije doplatne poštanske marke“, piše u saopštenju. Na sednici Glavnog odbora Društva za podizanje Hrama Svetog Save rezimirani su obavljeni radovi na Hramu Svetog Save u Beogradu u prethodnom periodu i predstavljen je Plan i program aktivnosti Društva za 2014/15. godinu. Sednica Skupštine Društva, kako je najavljeno, zakazana je za utorak, 29. april 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari