U toku uklanjanje divlje deponije u Donjem Tavankutu 1Stevan Bakić, foto: Grad Subotica

Počeli su radovi na uklanjanju divlje deponije u naselju Donji Tavankut, pored Subotice, a u septembru prošle godine je takođe sanirana ova divlja deponija koja je bila jedna od najvećih na teritoriji grada Subotice.

Vrednost radova je oko 2,38 miliona dinara.

„Sa ove divlje deponije biće odneto oko 672 kubna metra otpada, odnosno više od 408 tona. Ove godine otpad će se uklanjati sa ukupno šest lokacija na teritoriji grada. Pored deponije u Donjem Tavankutu, posao će biti obavljen i na putu Novi Žednik – Čantavir, na užem području grada kod Logističkog centra, u Lošinjskoj ulici, kod Pačirske pruge i u Mesnoj zajednici ’Ker’“, rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost radova je više od četiri miliona dinara, a Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo je projekat sa 2,2 miliona dinara, dok je Grad Subotica obezbedio nešto više od 1,8 miliona dinara.

„U proteklih pet godina za čišćenje divljih deponija grad je utrošio više od 18,5 miliona dinara. Ogroman novac se izdvaja za problem koji neodgovorni pojedinci prave svom gradu. Uvek ću, pa i ovom prilikom, apelovati na takve pojedince da prestanu da odlažu otpad na javnim gradskim površinama, tim pre što je Javno komunalno preduzeće ’Čistoća i zelenilo’ omogućilo, na dnevnom nivou, odlaganje do 500 kilograma otpada na Gradskoj deponiji – potpuno besplatno“, podseća Bakić.

On je apelovao na građane da koriste tu mogućnost kako bismo zajedno iskorenili divlje deponije na teritoriji grada Subotice, a sredstva koja su izdvojena za njihovo uklanjanje opredelili u neke druge svrhe.

„Naši napori, inače, daju rezultate, jer smo 2009. imali 53 divlje deponije, prošle godine ih je bilo 20, a ove godine imamo 16 javnih površina gde se nezakonito odlaže otpad“, rekao je gradonačelnik.

Direktor JKP „Čistoća i zelenilo“, Slobodan Milošev, je kazao da je tokom protekle decenije više puta čišćena i ova, i divlja deponija u Gornjem Tavankutu, i da će tokom narednih pet-šest dana biti okončani radovi na uklanjanju divlje deponije na u Donjem Tavankutu.

„Ako nas vremenske prilike posluže, verujemo da će otpad sa svih šest lokacija biti uklonjen i ranije, tačnije do 8. jula“, kazao je Milošev.

Prema najavama, prikupljeni otpad biće prebačen na nesanitarnu deponiju „Aleksandrovačka bara“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari