U topličkom kraju otkupna cena šljiva sorte stenlej upola manja nego prošle godine 1Foto: M.P./Danas

U Toličkom okrugu počela je berba i otkup šljiva „stenlej“, koju prati nezadovoljstvo proizvođača jer dobijaju upola manje novca za kilogram tog voća nego lane, rekli su danas agenciji Beta toplički voćari.

Oni navode da je ovogodišnja otkupna cena od 20 dinara po kilogramu upola niža od prošlogodišnje, kada se za kilogram šljiva „stenlej“, najzastupljenije sorte šljiva u tom kraju, dobijalo 35 do 40 dinara.

„Jako smo nezadovoljni cenom koja je ispod svakog minimuma i ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje, ali voćari u Toplici, za razliku od poljoprivrednih proizvođača sa severa Srbije, ne mogu da se organizuju i dignu glas protiv onih koji im godinama unazad ‘otimaju’ voće po jako niskoj ceni“, kazali su voćari iz prokupačkog kraja.

Oni se pitaju „kako je moguće da u godini u kojoj je sve duplo poskupelo, počev od goriva do veštačkog đubriva, samo šljiva upola pojeftini“.

Takođe navode da i berači uzimaju sedam dinara po kilogramu što umanjuje njihovu zaradu na samo 13 dinara po kilogramu.

Prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, ovogodišnji rod šljiva u topličkom kraju je slabiji od prošlogodišnjeg, ali je kvalitet odličan.

Na teritoriji Prokuplja šljive sorte „stenlej“ nalaze se na površini većoj od 2.000 hektara, a u opštini Blace to voće zasađeno je na 5.000 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari