U Turskoj i Indiji zainteresovani da studiraju medicinu u Kragujevcu 1Foto: Wikipedia/ Dushan wideway

Zbog interesovanja stranaca za studije medicine u Kragujevcu, u 2020.godini će se raditi na stvaranju uslova za to.

Fakultet medicinskih nauka (FMN) sada strance ima samo iz Crne Gore i Republike Srpske.

Dekan FMN u Kragujevcu Vladimir Jakovljević je rekao agenciji Beta da za studiranje na tom fakultetu ima interesovanja iz Turske i Indije, a „ciljna grupa“ su i studenti iz mediteranskog regiona.

„Imali smo vrlo ozbiljne razgovore sa jednim velikim sistemom u Indiji, pre dva meseca u okviru državne delegacije, jer prepoznaju da obrazovni program u Srbiji funkcioniše dosta dobro“, rekao je Jakovljević.

On je ocenio da je dolazak stranaca u većem broju na FMN ostvariv preko postdiplomskih studija, a kasnije, ukoliko bude uslova, i preko osnovnih studija.

Priom je problem „akreditacioni okvir po kome moramo da radimo. To znači da sada ne možemo da upišemo veći broj studenata od važeće kvote – 88 na medicini, 84 na farmaciji i 24 na stomatologiji, jer nam to ne dozvoljava broj nastavnika i saradnika koje imamo“, rekao je Jakovljević.

Zato za dolazak veće grupe stranaca na studije medicine bila potrebna još jedna akreditacija, i više nastavnika i saradnika.

On smatra da je to moguće rešiti već ove godine kroz pilot-projekat za manju grupu od osam do 20 studenata medicine iz inostranstva, i ako se to pokaže kao uspešno, „onda moraju da se uključe i više instance, jer veći broj studenata podrazumeva i više zaposlenih i malo fleksibilnije okvire gde Ministarstvo mora da nam pomogne“, rekao je Jakovljević.

Kragujevački FMN ima više od 2.000 studenata i 305 nastavnika i saradnika, a Univerzitet u Kragujevcu se prošle godine plasirao na Šangajsku listu, među 300 najboljih na svetu.

FMN ima devet studijskih programa i očekuje akreditaciju za tri nova master programa u oblasti menadžmenta u sistemu zdravstvene zaštite, regenerativne medicine te ishrane i suplementacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari