U Užicu 250 korisnika narodne kuhinje 1Foto: FB/CK Užice

U toku 2021. godine, narodna kuhinja u Užicu imala je 250 korisnika, kojima je podeljeno 81.012 obroka.

Prema podacima užičkog Crvenog krsta, za socijalno ugrožene građane, u gradskim i seoskim mesnim zajednicama, obezbeđena su i 2.693 lanč paketa i 1.756 paketa sa sredstvima za održavanje higijene.

Taj broj uglavnom nije značajno varirao ni prethodnih godina, osim 2020. kada je zbog primene restriktivnijih antikovid mera podeljeno 3.000 lanč paketa.

-Pakete obezbeđuju grad, Crveni krst, a deo pribavljamo i kroz donacije, kaže sekretar Crvenog krsta u Užicu, Dragomir Ćitić, koji napominje da su do sada uvek uspevali da obezbede dovoljno paketa za socijalno ugrožene, ali i da obezbede rezervne količine.

Prema poslednjim podacima Centra za socijalni rad u Užicu, pravo na novčanu socijalnu pomoć u toku protekle godine imala su 173 korisnika, od čega 63 primaju pomoć svih 12 meseci, a 110 građana, pomoć dobija devet meseci u toku kalendarske godine.

-Novčani iznos socijalne pomoći usklađuje se dva puta godišnje i to na šest meseci, odnosno u aprilu i oktobru, prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, na osnovu koga resorno ministarstvo donosi rešenje o nominalnim iznosima novčane socijalne pomoći, kažu za Danas iz Centra za socijalni rad.

Korisnicima jednokratne novčane pomoći, kojih je 596, isplaćuje se iznos od 3.000 do 5.000 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.