U Užicu konferencija posvećena očuvanju vodnih resursa 1Jezero Vrutci/ Foto: Privatna arhiva

 

Dvodnevna konferencija pod nazivm „Voda je izvor života“, posvećena očuvanju vodnih resursa i njihovoj zaštiti od zagađenja, koju je u Užicu organizovala Građanska čitaonica Libergraf, završava se danas.

Predstavnici nevladinog sektora i stručnjaci iz Srbije, kao i predstavnici komunalnih preduzeća iz užičkog regiona i drugi učesnici, razgovarali su o prečišćavanju otpadnih voda u zapadnoj Srbiji.

Tokom jučerašnjih debata, bilo je reči o perspektivama primene evropske direktive i standarda u izgradnji regionalnog postrojenja za tretman otpadnih voda koje bi trebalo da se gradi u okolini Požege.

Uz ocenu da bi informacje o tom projektu, trebalo da budu transparentnije, rečeno je da se završetak priprema dokumentacije očekuje u martu naredne godine.

U Užicu konferencija posvećena očuvanju vodnih resursa 2
Foto: Privatna arhiva

Buduće regionalno postrojenje, koje će se graditi u ataru požeškog sela Prijanovići, osim u Požegi, trebalo bi da reši probleme sa otpadnim vodama u Užicu, Arilju, Kosjeriću (Zatiborski okrug) i Ivanjici (Moravički okrug).

Osim navedenih lokalnih samouprava, u finansiranju tog projekta, za koji je navedeno da se, u ovom trenutku, ne zna tačno koliko će koštati, učestvovaće Evropska unija i to sa više od 50 odsto njegove vrednosti.

Postrojenje će biti, istaknuto je, zatvorenog tipa čime će se spečiti širenje neprijatnih mrisa.

Konferencija je nastavljena danas i taj deo je posvećen značaju integralnog upravljanja akumulacijama u Srbiji i studiji slučaja akumulacije Vrutci, koja služi za vodosnabdevanje Užica.

Zbog povećane koncentracije algi cijanobakterija, krajem 2013. godine, vodosnabdevanje iz tog jezera je bilo obustavljeno, a Užičani su se, dok nije postavljen cevovod od Sušičkih vrela sa područja susedne Čajetine, kako bi se na taj način dopremala voda do grada, snabdevali iz cisterni i kupovli flaširanu vodu.

U Užicu konferencija posvećena očuvanju vodnih resursa 3
Foto: Privatna arhiva

Rekonstrukcijom i dogradnjom fabrike vode u Užicu i primenom savremene tehnologije, 2019. godine je omogućeno da se jezerska voda ponovo prerađuje i koristi za vodosnabdevanje.

Jubilej Libergrafa

Tom konferecijom, Libergraf je obeležio i 25 godina od osnivanja, tokom kojih je organizovao mnoštvo programa, akcija i edukacija u oblastima ljudskih prava, demokratije, građanskog aktivizma i zaštite životne sredine.

Odbrana poslednjih stvari koje vrede

„Sada branimo poslednje stvari koje vrede, a to su životna sredina, demokratija i ljudska prava. Nadam se da ćemo uskoro početi da napredujemo, jer smo posle svega, nažalost, na početku“, poručio je, između ostalog, Vladan Sinđić, izvršni direktor užičkog Libergrafa, povodom dve i po decenije rada tog udruženja građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari