U Užicu otvoren Počasni konzulat Kazahstana u Zlatiborskom okrugu (FOTO/VIDEO) 1Otvaranje Počasnog kunzulata Kazahstana u Užicu/Foto: N. Kovačević

Počasni konzulat Republike Kazahstan za Zlatiborski okrug otvoren je u Užicu i on bi, kako je rečeno, trebalo dodatno da pospeši privrednu i ostale vidove saradnje tog okruga, zapadne Srbije i te srednjeazijske države.

To je prvi takav konzulat Kazahstana u Srbiji, izvan Beograda.

„Ovo je kutak naše zemlje u zapadnoj Srbiji“, poručio je Madi Atamkulov, ambasador Kazahstana u Srbiji, prilikom otvaranja konzulata i podsetio na to da su diplomatski odnosi dveju država uspostavljeni pre 27. godina.

„Kazahstan, po pitanju Kosova i Metohije, poštuje princip integriteta i suvereniteta Srbije“, poručio je ambasador Atamkulov.

U Užicu otvoren Počasni konzulat Kazahstana u Zlatiborskom okrugu (FOTO/VIDEO) 2
Madi Atamkulov, ambasador Kazahstana/Foto: N. Kovačević

„Astana je spremna da Beogradu, po tom pitanju, pruži neophodnu podršku. Srbija je naš važan partner na Balkanu i nameravamo da i dalje razvijamo dijalog u svim oblastima, uz puno međusobno razumevanje“, istakao je ambasador Kazahstana.

Otvaranje konzulata, rekao je „predstavlja doprinos jačanju saradnje Kazahstana i Srbije“.

U Užicu otvoren Počasni konzulat Kazahstana u Zlatiborskom okrugu (FOTO/VIDEO) 3

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, koji je poreklom iz Užica, objasnio je da je inicijativa o otvaranju tog konzulata  započela pre šest godina kada je, kao generalni sekretar Predsedništva Srbije, razgovarao o tome sa tadašnjim ambasadorom Kazahstana čije sedište je bilo u Budimpešti.

„Ako budemo vredni i ozbiljni, moći ćemo da učinimo mnogo toga za Užice, Zlatiborski okrug, Srbiju u Kazahstan. To je država koja je ne samo prostorno velika, već zemlja sa društvenim, privrednim, sportskim i intelektulanim  poletom“.

„To je zemlja koja ima sigurnu budućnost, prirodno veoma bogata i napredna država, sa kojom Srbija ima izuzetno dobre odnose“, poručio je Selaković.

U Užicu otvoren Počasni konzulat Kazahstana u Zlatiborskom okrugu (FOTO/VIDEO) 4
Nikolaj Vorobjov/Foto: N. Kovačević

Navodeći da je za prvih pet meseci ove godine, spoljotrgovinska razmena Srbije i Kazahstana bila veća od 80 miliona dolara, Selaković je kazao da „ima napretek mogunosti za saradnju“, navodeći da iz te zemlje uvozimo energente i da raste naš izvoz u Kazahstan.

Počasni konzul Nikolaj Vorobjov, preduzetnik i lekar, pozdravo je goste, a na svečanosti su bili dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, Desimir Popović, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga i drugi.

Popović je za konzulat rekao da je „most između dve države, pre svega privredni most, most trgovine, zdravstva, turizma obrazovanja i sporta“.

Počasni konzulat se nalazi u centru Užica, na Megdanu, u Ulici Dečanska na broju 15.

 

Devojke iz Kazahstana u Mionici  

Za jednu od, kako je rekao „još uvek nedovoljno otkrivenu mogućnosti za saradnju sa Kazahstanom“, Selaković je naveo primer Mionice. „Devojke iz Kazahstana su pronašle ličnu sreću i supruge u Mionici. Izrodile su decu i pozitivno uticale na naše momke u mioničkim selima, jer su vredne, radne, otresite i preduzimljive. To je saradnja koju možemo da nastavimo i u ovom delu Srbije“, predložio je  Selaković.

Prijateljstvo Vučiča i Tokajeva

Rekavši za Kazahstan „da je prosperitetna država, čiji bruto-proizvod raste, i kojom se ozbiljno upravlja“, Selaković je naveo da je prestonica Astana „jedno od najvećih gradlišta na svetu“, a potom ocenio da „predsednik Vučić u predsedniku Kazahstana Kasimu Žomartu Tokajevu ima ozbiljnog prijatelja i partnera“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari