U Užicu otvoren prvi edukativni centar za upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji 1Edukativni centar/Foto: Grad Užice

Edukativni centar za upravljanje komunalnim otpadom, prvi takve vrste u Srbiji, otvoren je u Užicu.

Prostor se nalazi u Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Duboko“ i služiće za edukaciju dece, udruženja i pojedinaca koji se bave zaštitom životne sredine.

„Želimo da ovde dolaze deca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, studenti svih fakulteta u Srbiji čiji programi imaju odseke za zaštitu životne sredine, kao i  udruženja i pojedinci koji se bave ovom temom”, objasnio je Momir Milovanović, direktor „Dubokog“.

On je dodao da je centar izgrađen zahvaljujući Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i sredstvima u iznosu od 25 000 dolara.

Ana Seke, predstavnica UNDP-a, izrazila je zadovoljstvo rezultatima tog zajedničkog projekta UNDP-a, Ministarstva zaštite životne sredine i švajcarskog programa SEKO.

„Preduzeće „Duboko“ je uspešno realizovalo ovaj projekat, čiji osnovni cilj je da se podrže novi modeli upravljanja komunalnim otpadom i programi edukacije u toj oblasti. Već sada nam nedostaju određeni kadrovi, koji će se u budućnosti baviti tom temom i nadamo se da će u ovaj edukativni centar najviše dolaziti učenici i studenti”, kazala je Ana Seke.

Edukativni centar je pod nadstrešnicom i ima 50 mesta. U planu je da se  postavi providna folija kako bi, osim leti, mogao da se koristi tokom cele godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.