U Užicu otvoren prvi edukativni centar za upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji 1Edukativni centar/Foto: Grad Užice

Edukativni centar za upravljanje komunalnim otpadom, prvi takve vrste u Srbiji, otvoren je u Užicu.

Prostor se nalazi u Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Duboko“ i služiće za edukaciju dece, udruženja i pojedinaca koji se bave zaštitom životne sredine.

„Želimo da ovde dolaze deca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, studenti svih fakulteta u Srbiji čiji programi imaju odseke za zaštitu životne sredine, kao i  udruženja i pojedinci koji se bave ovom temom”, objasnio je Momir Milovanović, direktor „Dubokog“.

On je dodao da je centar izgrađen zahvaljujući Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i sredstvima u iznosu od 25 000 dolara.

Ana Seke, predstavnica UNDP-a, izrazila je zadovoljstvo rezultatima tog zajedničkog projekta UNDP-a, Ministarstva zaštite životne sredine i švajcarskog programa SEKO.

„Preduzeće „Duboko“ je uspešno realizovalo ovaj projekat, čiji osnovni cilj je da se podrže novi modeli upravljanja komunalnim otpadom i programi edukacije u toj oblasti. Već sada nam nedostaju određeni kadrovi, koji će se u budućnosti baviti tom temom i nadamo se da će u ovaj edukativni centar najviše dolaziti učenici i studenti”, kazala je Ana Seke.

Edukativni centar je pod nadstrešnicom i ima 50 mesta. U planu je da se  postavi providna folija kako bi, osim leti, mogao da se koristi tokom cele godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

U Užicu otvoren prvi edukativni centar za upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji 2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari