U Užicu redukovan javni prevoz, ne rade šalterske službe  1Foto: Grad Užice / Tihomir Petković i Dragomir Ćitić

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je, u ime Štaba za vanredne situacije, saopštio da u gradu nema inficiranih korona virusom, ali da zabrinjava to što građani, posebno stariji, ne poštuju preporuku o tome da ne izlaze iz svojih kuća. 

„Kako se to dešavalo i u ostalim gradovima u Srbiji, Vlada je izašla sa merama, pre svega, za ukidanje šaltera javnih institucija, osim onih čije bi zatvaranje ugrozilo nesmetano funkcionisanje države u vreme vanrednog stanja“, saopštio je gradonačelnik.

„I pored svih opomena, i danas je veliki broj građana dolazio na šaltere“, kazao je Petković. Zbog toga je, kako je rekao, Gradski štab odlučio da „maksimalno redukuje rad javnih službi u cilju što manjeg broja dolazaka građana“, a sve informacije o radu gradske uprave i javnih ustanova mogu se dobiti u kol centru gradske uprave na telefon 592- 448, od 7,30 do 20 časova.

Odlučeno je da se do ukidanja vanrednog stanja pomere rokovi za sve konkurse koje je raspisao Grad, a od utorka, kako je gradonačelnik kazao, prestaju da rade šalterske službe.

„Još jednom želim da ukažem na ozbiljnost situacije i da apelujem na građane da poštuju preporuke nadležnih kako bi posledice epidemije bile što manje“, naveo je gradonačelnik.

On je dodao da je „pod punom kontrolom rad fabrike vode i da je voda za piće potpuno ispravna“, te da „normlano rade sva javna preduzeća u gradu“.

Kazao je da će građanima biti omogućeno da plate komunalne usluge za februar, mart i april po okončanju vanrednog stanja i da će „verovatno dobiti dodatno vreme da izmire te obaveze“, koja se naplaćuje po Sistemu objedinjene naplate (SON“.

 Gradski štab je pozvao starije od 65 godina, koji žive sami i nemaju decu i srodnike u neposrednom okruženju, da se jave na telefonske brojeve te organizacije u gradu (513-561 i 523-226), svakog dana od 8 do 20, kako bi im se pružila pomoć u nabavci namirnica i lekova.

Dragomir Ćitić, sekretar užičkog Crvenog krsta, naveo je da već stižu zahtevi i objasnio da bi ti građani trebalo da naprave i dostave spisak namirnica za tri dana. Volonteri će namirnice kupiti i odneti starijim sugrađanima, koji će to platiti na osnovu fiskalnih računa koje će im doneti volonteri.

Ranije je, po odluci Gradskog štaba za vanredne situacije, ograničen rad ugostiteljskih objekata od 8 do 20 časova, redukovan je javni prevoz ukidanjem đačkih polazaka, zabranjeno je održavanje svih javnih skupova i manifestacija, a privremeno su zatvoreni javni objekti (gradski bazen, sportska hala i stadion).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari