U vinu je istina, ali ima nešto i u rakiji 1Foto: Zoran Mišić

Jeste u vinu istina ali ima nešto i u njegovoj prezentaciji. Posle više od godinu dana pandemije u Rekovcu je konačno održan jedan događaj. Ali, ne bilo kakav, već Treći vino fest. Prethodni je preskočen zbog korone, ali se zato u subotu, 10. jula u Rekovcu okupilo tridesetak vinara, mahom iz ovog kraja ali i ostalih delova Srbije.

U parkiću kod Osnovne škole Svetozar Marković (obnovljena donacijom naroda Japana), prijatno, hladovina. Kiša koja je padala veče pre toga taman je „razladila“ atmosferu kako treba. Organizatori i domaćini spremni k’o zapete puške. Već na dolasku kafa dobrodošlice. Sa razglasa lagana uvodna muzikica, a biće kasnije i svirke uživo.

– Prošle godine Vino fest nije održan zbog pandemije. Danas je tu tridesetak izlagača, uglavnom vinarija iz levačkog kraja ali i čitave Srbije: Beograda, Vojvodine, Župe, koji su došli da podrže ovu našu manifestaciju koja za cilj ima ne samo promociju naših proizvođača vina već čitavog ovog kraja – kaže Slavomir Sekulić, direktor Turističke organizacije Rekovac koja je organizator smotre.

Na ulasku u sajam čaše za degustaciju (kotizacija 200 dinara). Žene iz levačkog kraja okupljene oko „Slatkog zalogaja“ pripremile su domaćinski mnogo više i bogatije od „zalogajčića“. Na nekoliko stolova tu je sve što čovek može da zamisli: slano, slatko, duže, kratko, na čačkalicu, pod presu, prženo, pečeno, urolano… Posetioci ne dangube.

Festival je otvorio predsednik opštine Aleksandar Đorđević.

– Svako dešavanje u našoj maloj opštini je vrlo bitno jer pomaže promociji čitavog našeg kraja. Ne samo naših vinarija već i svih turističkih potencijala Levača – istakao je on, mudro odlučivši da ne duži sa govorancijom već je samo poželeo izlagačima, Levčanima i njihovim gostima da uživaju u vinu ali i druženju sa prijateljima koje je toliko svima nedostajalo tokom protekle godine.

Njegov savet su svi sa zadovoljstvom poslušali, a na „vino i druženje“ potegli su ovog vikenda brojni gosti i iz Kragujevca.

Jedna od najmlađih vinarija na „Vino festu“ je „Agatija“ iz Rabenovca (pet kilometara udaljenog od Rekovca) koju su prošle godine osnovale dve sestre Đorđević – Sara enolog (studirala tehnologiju vina u Beču) i Mina ekonomista.

– Naša vinarija je ponikla na starim porodičnim vinogradima. Osnovale smo je nas dve ali je u proizvodnju i plasman uključena čitava porodica – kaže Mina.

Oni su u Rekovcu izložili samo crvena vina ali u pripremi imaju i posebno iznenađenje za neki naredni vinski festival – vino „marselan“ novitet na našem području.

Za kulturno-zabavni program zaduženi su KUD iz Rekovca i njihovi gosti „Abrašević“ iz Vrnjačke Banje. Igra se, peva, recituje a tu su i tradicionalne „vinske zdravice“.

Da se vinarstvo budi kod nas ceni i stari enološki vuk, kolega Nenad Andrić, urednik Vinskog magazina „Vinovnik“, koji je došao da sa svojim iskustvom pomogne da rekovački Vino fest ispadne što reprezentativniji.

– Srbija doživljava ekspanziju vina i vinarstva. Danas bi u Rekovcu bilo mnogo više vinara da se u istom trenutku ne održava još pet sličnih manifestacija: u Čačku, Vršcu, Pančevu i dve u Beogradu – navodi on.

Čitav događaj prenosi narodski radio „Levač“ koji je svoj studio bukvalno izmestio na lice mesta. Rad na terenu zahteva improvizaciju (nije strano Levčanima) pa studio pod hladom u krošnji „glumi“ polovina ping pong stola. Ukusno, domišljato, radi… Ali, nije sve u vinu – ima nešto i u likeru i rakiji. Na pitanje: „Da li kod nas ljudi uopšte piju likere?“ iz poljoprivrednog gazdinstva Preveš u Rekovcu duhovito odgovaraju.

– Muškarci ne, ali zato piju žene – kažu oni koji u svom asortimanu imaju likere (teško je sve pobrojati) od: aronije, maline, đumbira, nane, višnje, jagode, narandže, dunje, grožđa…

Vinogradarstvo i proizvodnja vina u levačkom kraju postoje još od starih Rimljana. Čuveno je bilo i kod srpske srednjovekovne vlastele (opevano u narodnoj poeziji), ujedinilo pripadnike obe dinastije Krađorđeviće i Obrenoviće. Opšti je utisak svih izlagača i posetilaca da je rekovačkim „Vino festom“ učinjen korak dalje za vinsko-vinarsku budućnost ovog kraja i Srbije. Živeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari