U Zaječaru predstavljena knjiga “Drame za decu” Željka Hubača 1Foto: Pozorište Zaječar

Pozorišnu produkciju u Narodnom pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović” prati i izdavačka delatnost. Najnovije izdanje zaječarskog teatra su “Drame za decu” Željka Hubača, predstavljene sinoć u završnici pratećeg programa 11. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“.

Zaječarski pozorišni festival za decu neguje tradiciju da gost festivala bude neko od značajnih književnika, koji stvara i za decu.

-Prvih nekoliko godina bio je Dobrica Erić, zatim Ljubivoje Ršumović i dr Miodrag Maticki, a ove godine, iako od njih dosta mlađi, ali već etablirani književnik, je Željko Hubač, koji u svom obimnom dramskom delu ima jedan dobar deo stvaralaštva za decu. Time nastavljamo, ne tako davno uvedenu tradiciju, da dela koji neki autor priredi ili posveti za izvođenje u zaječarskom teatru, budu izdata kao knjiga – rekao je sinoć direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić.

Pre desetak godina Hubaču je objavljena knjiga drama za odrasle, a štampanje drama za decu, kako sam kaže je “na neki način prirodno zaokruženje onoga što jedan dramski autor treba da ima tokom života”.

Prema njegovim rečima “krivac” što piše za decu je Vlada Grubanov, legenda jugoslovenskog lutkarstva, koji je od njega poručio dramu za lutkarsko pozorište.

-Uvek sam mislio da je dramski rukopis jedan, međutim, shvatio sam, radeći sa njim da su deca zahtevnija publika i da im lako odlazi pažnja, ukoliko ih ne drži sadržaj. Ono što je Vlada uvek govorio je da to ne treba uvek da bude gaf i smeh, već da taj sadržaj mora da bude pre svega emocija i ono što sam pokušao i što je pisac pogovora ove knjige Aleksandar Milosavljević i apostrofirao, da sam na neki način uspeo da deci predočim svet ljubavi. Deca se naravno rode u velikoj ljubavi, odrastaju u velikoj ljubavi roditelja, prijatelja, a onda svi mi odrastemo i suočimo se sa svetom koji ume da bude jako grub – ispričao je na predstavljanju knjige Hubač.

Hubačeve „Drame za decu“ sadrže pet odabranih drama iz opusa dramskih tekstova za decu: „Lepotica i zver“, „Mala sirena“, „Carevo novo odelo u zemlji čuda“, „Razmaženi princ“ i „Uspavana lepotica“.

Izdavač je Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, urednik izdanja Miloš Petković, a naslovnu stranu je na predlog autora uredio Jovan Tarbuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari