"U zdravstvu kao i u vojsci mora da se utvrdi komandna odgovornost": Bivša direktorka Narodnog fronta o slučaju 600 beba koje su primile fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine 1Foto: (1)Beoinfo; (2)N1

Odgovornost zbog propusta usled koga je 600 beba primilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine u Narodnom frontu ne može biti samo pojedinačna, već se mora utvrditi odgovornost svih koji su učestvovali u organizaciji posla, smatra bivša direktorka Narodnog fronta dr Snežana Rakić. Ona za Danas kaže da zdravstvo mora funkcionisati kao vojska te da se mora preispitati komandna odgovornost.

– BSŽ vakcina se daje na otpustu. Ona se doprema na odeljenje za neonatologiju, i ako se radi o novoj vakcini mora da se obavesti načelnik. Pre davanja vakcine, pre davanja bilo kakvog leka mora da se pročita uputstvo koje tu vakcinu prati da vidi kako se daje. Ne smete ništa davati napament. Ovo što se desilo je posledica neznanja ili nepažnje ali ne može jedna osoba da bude odgovorna. U sistemu kao što je zdravstvo, isto kao u vojsci, mora da postoji sistem komandne odgovornosti. Jer rukovodioci su ti koji su zaduženi da organizuju posao, a ovde vidimo veliki propust u organizaciji posla. I nikakva komisija nije potrebna da bi se analiziralo i utvrdilo šta se desilo, komisija može samo da razvodni celu stvar – kaže dr Rakić.

Upitana koliko roditelji mogu biti sigurni da se procedure poštuju u srpskim porodilištima, sagovornica Danasa kaže da ovo jeste veliki propust ali i incident a nikako pravilo.

– Vakcinacija BSG vakcinom je jedna od najfundamentalnijih stvari. Nešto što se u svakom porodilištu radi decenijama unazad i što je spasilo milione života – zaključuje dr Rakić.

Nova ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić saopštila je u četvrtak na konferenciji za medije da je greškom 600 beba u GAK Narodni front umesto BSŽ vakcine dobilo fiziološki rastvor.

Ona je kazala da su sva deca dobro, da nijedna beba nije ugrožena i da će roditelji biti pozvani da bi bebe dobile BSŽ vakcinu. Kako je rekla do propusta je došlo pošto je tehničar u apoteci, misleći da se radi o Torlakovim vakcinama, dao pogrešno uputsvo za upotrebu sestrama.

Predstavnice NVO organizacija koje se bave pravima dece navele su za Danas da je neverovatno da je u pitanju propust pojedinca.

– Ja mogu da razumem da ljudska greška učini da se napravi propust u dva-tri slučaja. Ali u 600 slučajeva, u kontinuitetu od par nedelja, deluje zaista neverovatno. Mnogo pitanja je otvoreno – od toga kakve su procedure u porodilištima do toga kako se sprovode. Saopštenje koje je dalo Ministarstvo zdravlja mi izgleda kao nedorečeno, odnosno da je rešeno da se ne kaže sve javnosti – rekla je za Danas Jovana Ružičić iz Centra za mame.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari