Mama Milica Filipović iz Šapca za Danas: Tužilaštvo je odbacilo moju krvičnu prijavu bez obzira na to što nijedan svedok nije saslušan 1Milica Filipović Foto: K.V. /Danas

Prilično sam razočarana. Ne zbog činjenice što je moja krivična prijava odbijena, već zbog činjenice da niko nije saslušan, kaže mama Milica Filipović iz Šapca za Danas posle saznanja da je Prvo osnovno tužilaštvo odbacilo njenu krivičnu prijavu podnetu zbog nehumanog tretmana koji je pretrpela u GAK „Narodni front“.

„Uopšte nije bilo važno kako se ja osećam. Tužilaštvu su bili poznati identiteti svedoka, oni su bukvalno mogli da ih pozovu ili bilo šta da urade po tom pitanju, niko od njih nije saslušan za dve godine i dva meseca, koliko je prošlo otkako sam podnela krivičnu prijavu“, priča Milica za Danas.

„Tužilaštvo imalo 1.000 načina“

Prema njenim rečima, još jednom se pokazalo da u ovoj državi niko nije zaštićen jer je Tužilaštvo imalo hiljadu načina da proveri šta se dešavalo u „Frontu“.

„Ako nisu znali koja je odgovorna osoba iz Narodnog fronta, mogli su da organizuju prepoznavanje. Mogli su, ali nisu ništa uradili“, kaže naša sagovornica i dodaje:

„Volela bih da vidim kako bi presudili svi oni koji su učestvovali u u odluci Tužilaštva da moja krivična prijava bude odbačena, da je bila umesto mene u pitanju njihova ćerka, majka, supruga ili neko drugi“.

Priča Milice Filipović, čiji se indukovani pobačaj okončao u toaletu – i to, kako ona kaže, po uputstvima medicinske sestre – potresla je javnost u Srbiji.

Podsećamo, Milica je odlučila je da izađe u javnost 2022. godine i progovori o lošem iskustvu koje je imala u „Narodnom frontu“ prilikom indukovanog pobačaja.

Posle slučaja akušerskog nasilja u Sremskoj Mitrovici

Kako je Milica u januaru ispričala za Danas, posle slučaja akušerskog nasilja u Sremskoj Mitrovici, ona svoje iskustvo u GAK „Narodni front“ i dalje pamti, „ali je uspela da se nakon toga vrati normalnom životu“.

„Međutim, kada se dešavaju situacije kao što je ova sad u Sremskoj Mitrovici, odmah me vrate na ono što mi se dogodilo“, rekla je ona za Danas.

Ta majka je, u januaru 2021. godine, nakon pregleda u Opštoj bolnici u Šapcu upućena u GAK „Narodni front“ zbog sumnje na manjak plodove vode, ali i na neki od genetskih poremećaja.

Tamo joj je, kako je ispričala ranije za Danas, urađena procedura „ubrizgavanja plodove vode“ ili stručno amnio-infuzija, posle čega joj je rečeno da joj se „beba ugušila i umrla“ te da mora da joj se uradi indukovani pobačaj.

Kako je naglasila tada, pretrpela je šok prilikom tog saznanja, a kasnije je usledilo iskustvo koje je na nju ostavilo velikog traga.

Sama je i bez pomoći zdravstvenih radnika u bolničkom kupatilu izbacila plod u 13. nedelji trudnoće, o čemu je Danas pisao.

Njen slučaj dospeo je u javnost i izazvao veliku pažnju pošto je svoje iskustvo objavila na svom Fejsbuk profilu tačno godinu dana od pobačaja.

Kako je počelo?

U roku od dva dana post je podeljen 6.000 puta, oko 200 žena joj se javilo i ona je napravila Fejsbuk grupu. Dobila je pravnu pomoć Beogradskog centra za ljudska prava.

„Ušli smo u proceduru. Inspekcija je izlazla na teren i, kako su rekli, nisu pronašli nikakav propust u „Frontu“. Dali su nam dokument u kojem piše da je pobačaj na odeljenju, u ovom slučaju, toaletu, normalan za njih. Onda sam podnela krivičnu prijavu protiv te zdravstvene ustanove“, objasnila je tada Milica.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari