Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu zbog akušerskog nasilja protiv GAK Narodni front 1Foto: Dejana Majstorović

Prvo osnovno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu Milice Filipović iz Šapca, podnetu zbog nehumanog tretmana koji je pretrpela u GAK Narodni front, saznaje N1.

Tužilaštvo nije sprovelo nezavisnu istragu, kažu u Beogradskom centru za ljudska prava.

Priča Milice Filipović, čiji se indukovani pobačaj okončao u toaletu – i to, kako ona kaže, po uputstvima medicinske sestre – potresla je javnost u Srbiji.

Podsećamo, Filipović odlučila je da izađe u javnost 2022. godine i progovori o lošem iskustvu koje je imala u Klinici „Narodni front“ prilikom indukovanog pobačaja.

Ona je tada za N1 rekla da se na to odlučila nakon izjave doktora da nije reč o bebi nego o 40 grama.

Pravna savetnica Beogradskog centra za ljudska prava Sanja Radivojević izjavila je tada i da je povređen član 3 evropske konvencije u ljudskim pravima.

Njen slučaj dospeo je u javnost i izazvao veliku pažnju pošto je svoje iskustvo objavila na svom Fejsbuk profilu tačno godinu dana od pobačaja.

U roku od dva dana post je podeljen 6.000 puta, oko 200 žena joj se javilo i ona je napravila Fejsbuk grupu. Dobila je pravnu pomoć Beogradskog centra za ljudska prava.

„Ušli smo u proceduru. Inspekcija je izlazla na teren i, kako su rekli, nisu pronašli nikakav propust u „Frontu“. Dali su nam dokument u kojem piše da je pobačaj na odeljenju, u ovom slučaju, toaletu, normalan za njih. Onda sam podnela krivičnu prijavu protiv te zdravstvene ustanove“, objasnila je tada Milica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari